/Przepis powstał we współpracy reklamowej z Barilla/
Pesto alla genovese pochodzi z Ligurii z miasta Genua. To bardzo tradycyjny rodzaj sosu, do którego przygotowania wykorzystuje się oczywiście świeżą bazylię, oliwę, orzeszki pinioli oraz dwa rodzaje serów: parmezan, oraz mój ulubiony owczy ser pecorino. Oczywiście proporcje bywają różne i zależą od kucharza. Ale w tej części Włoch z pewnością warto wybrać makaron z takim sosem.
Jeśli zależy Wam na czasie i chcecie zrobić obiad w dosłownie 10 minut ugotujcie ulubiony makaron Barilla i dodajcie już gotowe pesto w słoiczku, dodając nieco wody z gotującego się makaronu, aby sos był bardziej kremowy. Aby urozmaicić danie można dodać warzywa lub podsmażonego wcześniej na patelni kurczaka. Prosto i pysznie!
Ja dziś chciałam Wam pokazać moją najlepszą wersję penne pesto. Zrobiłam do makaronu genialnego, chrupiącego parmezanowego kurczaka, dodałam też świeże słodkie pomidorki oraz ser burrata, który uwielbiam. Burrata tu rozpłynie się wręcz na daniu i stworzy z pesto coś genialnego. Warto spróbować tego połączenia.
Zwróć uwagę, że makarony Barilla i słoiczki z pesto mają nowe opakowania!
PENNE PESTO Z KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 35 MINUT
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
- 400-500 g makaronu penne Barilla
- 1 słoiczek Pesto alla Genovese Barilla
- 2 piersi z kurczaka (wybierz raczej mniejsze i cieńsze piersi)
- 2 jajka rozmiar M
- 10 łyżek tartego parmezanu lub podobnego sera
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki panko (albo grubszej bułki tartej)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- dodatkowy parmezan do podania
- listki świeżej bazylii do przyozdobienia makaronu
- opcjonalnie: świeża burrata do podania razem z makaronem
PRZYGOTOWANIE:
- Piersi z kurczaka umyj i osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C.
- Do pierwszej miski (głębokiego talerza) wbij 2 jaja, dodaj sporą szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego oregano oraz 2 łyżki tartego parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski (głębokiego talerza) wsyp 8 łyżek parmezanu, oraz po 4 łyżki bułki tartej i panko. Możesz użyć tylko bułki tartej (8 łyżek), ale wybierz najlepiej taką grubiej tartą. Dzięki temu panierka będzie ciekawsza.
- Najpierw włóż kawałek kurczaka do pierwszej misji z jajkami, obtocz dokładnie. Następnie włóż pierś do przygotowanej mieszanki z bułką tartą. Przy dwóch mniejszych piersiach wystarczy Ci składników na podwójne panierowanie. Czyli po obtoczeniu w bułce ponownie kurczak trafia do jajka i ponownie do bułki. To pozwoli uzyskać mięsu piękną i grubą chrupiącą panierkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzany tłuszcz włóż obie piersi z kurczaka i smaż na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Pierś z kurczaka należy podsmażyć, aż panierka stanie się złota. Następnie wstaw piersi do piekarnika – jeśli Twoja patelnia pozwala na obróbkę termiczną w piekarniku wstaw ją razem z zawartością. Jeśli ma elementy plastikowe, to przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, które rozgrzejesz razem z piekarnikiem. Piecz jeszcze przez 15-20 minut, w zależności od grubości piersi.
- Makaron penne Barilla ugotuj przez 11 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej 1-2 chochle wody z gotowania makaronu, przyda się do przygotowania sosu.
- Rozgrzej dużą patelnię. Dodaj do niej cały słoiczek pysznego pesto Barilla i 1 chochlę wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj i dodaj ugotowany makaron. Wszystko jeszcze podgrzewaj, dodaj jeszcze nieco wody jeśli sos tego wymaga. Woda z gotującego makaronu spowoduje, że pesto jeszcze lepiej pokryje makaron i będzie jeszcze bardziej kremowe.
- Makaron przekładaj na talerze. Na makaronie układaj kurczaka pokrojonego w paseczki (1 pierś wystarczy na 2 porcje makaronu), świeżą burratę (ja zjadam 1 kulkę do porcji makaronu, ale wystarczy połowa) i kilka pomidorków koktajlowych. Wszystko obficie posyp tartym parmezanem oraz listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
* Przepis powstał we współpracy z marką Barilla