Ta dynia przed kupieniem wyglądała przepięknie. W niepowtarzalnym szaro fioletowym kolorze była najpierw przez kilka dni ozdobą mojej kuchni.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni:
– dynia marynowana w occie
– szakszuka z dynią
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami
Ten gatunek nadaje się do upieczenia, nie polecają go na zupę. Przygotowanie dania jest bajecznie proste. Dynię w całości wkładacie do piekarnika i pieczecie w 200 st ok 20-25 min w zależności od wielkości dyni.
Po upieczeniu dynię przekrójcie w poprzek. Wybierzcie gniazdo nasienne, następnie pokropcie oliwą z oliwek, dodajcie nieco soli morskiej i płatków chilli. Teraz wystarczy łyżeczka i życzenie smacznego 🙂