To genialne danie, idealne na śniadanie możecie zrobić w wielu wersjach. Moją ulubioną jest zdecydowanie klasyczna szakszuka, ale aby ją docenić trzeba zrobić kilka modyfikacji, przykładowo szakszukę z kurkami. Tym razem mam dla Was wersję z dynią – idealną na jesień.
Ciekawe przepisy na śniadanie:
– tost z jajkiem i szynką
Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni:
– dynia marynowana w occie
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– pieczona dynia futsu black
– Szakszuka z chorizo
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami
– bruschetta z dynią
– pasta z dyni i koziego sera
SZAKSZUKA Z DYNIĄ
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 3 pomidory
– 3 jajka
– 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanego oregano lub natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie podsmażcie pokrojoną w niewielką kostkę dynię. Powinna nieco zmięknąć po ok 5-6 minutach, wtedy dodajcie posiekany czosnek i podsmażcie ok 1-2 min. Do dyni i czosnku dodajcie pokrojone w kostkę o boku ok 1-1,5 cm pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miało w sobie mało soku podlejcie odrobinę wodą aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu. Przemieszajcie je z pomidorami i róbcie na patelni po jednym wgłębieniu w które wbijacie po 1 jajku. Całość doprawcie solą i pieprzem. Na tym etapie możecie użyć pokrywki, co skróci Wam czas przygotowania potrawy do ok 4-5 minut. Jeśli róbcie szakszukę bez pokrywki czas będzie o 1-2 minuty dłuższyy. Po ścięciu się jajek potrawę posypcie posiekanymi ziołami i podawajcie najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!
Zajrzyjcie też do:
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
I jeszcze pyszne przepisy na śniadania:
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros, Omlet z serem brie, Jajko w bułce, Tosty francuskie z parmezanem, Śniadaniowa quesadilla z jajkiem, Tosty o smaku pizzy bez pieczywa, Bruschetta z burratą i pomidorami, Croissont zapiekany z brzoskwiniami, Placki z kaszy manny, Jajka sadzone jak obraz, Tosty z omletem i dodatkami, Kajzerki nadziewane szynką i serem
2 comments
Czy można ten przepis wykonać bez jajek lub czymś je zastąpić?
Można, ale to już nie będzie szakszuka. Szakszuka musi mieć w sobie jajka sadzone.