Pieczone mięsa to doskonała alternatywa kupowanych w sklepie wędlin. Nie dość że wiecie jaki jest ich skład to smakują o niebo lepiej. A ich przygotowanie wg moich przepisów jest proste i zawsze się udaje 🙂
Polecam Ci także przepisy:
– domowa biała kiełbasa
– jak piec łopatkę
– łopatka z sosem musztardowym z suszonymi pomidorami
– pulled pork
PIECZONA ŁOPATKA
Przygotowanie: ok 60 minut
Składniki:
– 1 kg łopatki
– 5-6 ząbków czosnku
– sól i pieprz
– suszona papryka chili
– rękaw do pieczenia mięsa
Przygotowanie:
Mięso umyjcie i osuszcie. natrzyjcie solą i pieprzem. Ostrą końcówką noża zróbcie w mięsie kilka nacięć. W nie włóżcie obrane ząbki czosnku. Całość posypcie papryczką chilli. Mięso włóżcie do rękawa i wstawcie do piekarnika na ok 1h. Po upłynięciu czasu pieczenia wyłączcie piekarnik ale mięso pozostawcie w środku jeszcze przez 15 min. Dopiero wtedy wyjmijcie mięso z piekarnika i zostawcie je do ostygnięcia w rękawie. Gwarantuję Wam ze jeśli pozwolicie mięsu odpocząć będzie pyszne i miękkie.
SMACZNEGO!