Pulled pork czyli „wyczesane mięso” to najlepszy sposób przygotowania łopatki wieprzowej jakiego dotychczas próbowałam. Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość nietypowy, jednak warto poświęcić ten czas na przygotowanie mięsa. Duża ilość przypraw doda mu fantastycznego smaku 🙂 Musicie mi wybaczyć nieco gorszej jakości zdjęcia. Kiedy mam gości nie lubię biegać stylizować potraw, widzicie więc zdjęcie zrobione prosto przy moim stole 🙂
Łopatka genialnie smakuje z pieczywem, ale także jako mięso podane wraz z puree ziemniaczanym. Do obiadu podałam duszone rzodkiewki, a sposób na ich przygotowanie znajdziecie w tym przepisie na sałatkę z rzodkiewkami.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– łopatka w sosie musztardowym
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
Przygotowanie: ok 9 godzin + marynowanie
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 łyżka kuminu sproszkowanego lub utłuczonego w moździerzu
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka chilli
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka soli
1 łyżka mielonego pieprzu
200 g brązowego cukru
2 litry wody
130 g soli morskiej
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Zacznijcie od przygotowania mieszanki przypraw. Kumin, czosnek, chilli, pieprz czarny i pieprz cayenne, sól i 100g brązowego cukru zmieszajcie ze sobą.
Do dużej miski wlejcie wodę, 100 g brązowego cukru, sól morską i liście laurowe. Dodajcie 3 łyżki wcześniej przygotowanej mieszanki przypraw. W solance zanurzcie mięso i odstawcie na 6-8h. Po tym czasie osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i natrzyjcie dokładnie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
Tak przygotowane mięso wstawcie na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i pieczcie w temperaturze 110°C 8h. Jeśli wasze naczynie nie posiada pokrywki wykorzystajcie folię aluminiową aby szczelnie okryć mięso. Po 8h odkryjcie i pieczcie jeszcze przez 1h w temperaturze 130°C. W połowie pieczenia przekręć mięso na drugą stronę aby miało szansę zrumienić się z każdej strony. Jeśli zatem planujecie takie mięso na obiad, to czeka was wstanie o 5 lub 6 rano aby nastawić piekarnik 🙂 Nie zrażajcie się, warto!
Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso na ok 40 min. Po tym czasie wyjmijcie je i rozdzielcie na cieniutkie włókna za pomocą dwóch widelców.
Mięso możecie podawać w daniach obiadowych, czy w postaci kanapek czy hamburgerów.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– jak piec łopatkę
– gratin ziemniaczane






7 comments
Tylko ostrożnie, bo idzie się uzależnić.
a co to za dodatek do obiadku ,rzodkiewki ?
Tak rzodkiewki, opis i link do przepisu masz w pierwszym akapicie wpisu 😉
oj slepota ze mnie 😉 nie dojrzałam linka , dzieki
Bardzo ciekawy przepis, który – poza smakiem – kusi także bogactwem cennych składników, które zachowane zostają dzięki wyjątkowemu sposobowi obróbki mięsa. Takie mięso jest idealne na obiad i kolację, ale także w wersji na wynos – jako dodatek do sałatek, kanapek. No i bardzo intrygujące są te duszone rzodkiewki:) Przepis wart wypróbowania.
Czy można mięso przygotować wcześniej i później jakoś podgrzać? Potrzebuje jeszcze piekarnik na upieczenie bułek 🙂
można podgrzać, ale od razu po wyjęciu trzeba wyczesać mięso a później tylko na chwilkę do piekarnika