/Przepis powstał we współpracy reklamowej z firmą Krajowa Grupa Spożywcza/
Zapraszam Was na nowy, niesamowicie letni przepis przygotowany z lokalnych składników, dostępnych w sierpniu na każdym targu czy w sklepie. Do przygotowania użyłam pysznych i często niedocenianych bakłażanów, które upiekłam do miękkości wraz z pomidorami. Specjalne nacięcia nie tylko mają wpływ na wizualny odbiór dania na talerzu, ale przede wszystkim pozwalają dodać więcej smaku do środka warzywa przez plasterki pomidorów oraz wcześniejsze doprawienie. Bakłażany wyjdą miękkie, soczyste i pełne aromatów, a dodatkowo podkreślicie ich smak pysznym i prostym sosem ziołowym, którym polewa się całe danie.
Do przygotowania potrawy użyjcie gotowej passaty pomidorowej Polskie Przetwory. Możecie wybrać wersję z dodatkami (z czosnkiem i ziołami czy z bazylią), lub postawić na klasyczną wersję passaty, która w tym przypadku też będzie idealna. A w sosie na dnie naczynia są dodatkowe niespodzianki, bo umieściłam w nim całe ząbki czosnku, które upieką się i będą niesamowicie miękkie. Pamiętajcie, aby do przygotowywania dania wybrać produkty od polskich producentów!
DZIEŃ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI
Od 2013 roku obchodzimy 25 sierpnia Dzień Polskiej Żywności, a powstał on z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Ten dzień oraz idee, które mu przyświecają, chcą zwrócić uwagę nas konsumentów na bogactwo smaków oraz niesamowicie wysoką jakość polskiej żywności, zarówno tej dostarczanej bezpośrednio z gospodarstw rolnych jak i od naszych rodzimych producentów.
Ja zachęcam Was nie tylko w tym dniu do wybierania polskich, lokalnych produktów, które tak dobrze sprawdzają się w naszej kuchni. Stawiajcie na sezonowe owoce i warzywa, w zimie sięgajcie po mrożonki i przetwory. Uzupełniajmy naszą dietę kaszami, roślinami strączkowymi czy dobrej jakości mięsem i rybami.
W sezonie sierpniowym mamy doskonały wybór, dlatego tym razem mój wybór padł na dojrzałe i pyszne bakłażany oraz wielokolorowe pomidory. To danie możecie jednak zmodyfikować zgodnie z własnymi potrzebami. Zamiast pomiarów do bakłażana możecie dodać cukinię lub papryki. Danie idealnie nadaje się na letni obiad lub kolację, jest bowiem lekkie, a do tego pełne aromatów polskiego lata.
PIECZONE BAKŁAŻANY W SOSIE POMIDOROWYM
Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki bakłażany:
– 2 średniej wielkości bakłażany
– 2 pomidory – możesz wybrać klasyczne czerwone lub żółte, zielone
– 150 ml passaty pomidorowej Polskie Przetwory – z czosnkiem i ziołami lub innej, dowolnej
– 5-8 ząbków czosnku
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– sól
Składniki sos ziołowy:
– 1,5 szklanki świeżych ziół: najlepiej wykorzystaj kilka różnych: koperek, natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, oregano, kolendra lub inne
– 80 ml oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i natnij wzdłuż owocu, zostawiając 2-3 centymetry przy jednym z końców. Nacięcia powinny być co 1-2 cm. Zajrzyj do video poniżej, a zobaczysz, jak to zrobić.
- Przygotuj naczynie do zapiekania i rozgrzej piekarnik do 190o C.
- Bakłażany nasmaruj oliwą z oliwek za pomocą pędzla kuchennego, smarując także w nacięciach, delikatnie je rozchylając. Następnie bakłażany posól.
- Obierz ząbki czosnku i w całości wrzuć do naczynia do zapiekania obok bakłażanów. Pomidory pokrój w plasterki i te włóż w nacięcia bakłażanów. Jeśli używasz kolorowych pomidorów, to zrób to naprzemiennie kolorami.
- Na dno naczynia obok warzyw wlej passatę pomidorową Polskie Przetwory, tak aby przykryła ząbki czosnku. Naczynie przykryj folią aluminiową z góry lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 50 minut.
- Po 30 minutach pieczenia odkryj potrawę i dalej zapiekaj już bez przykrycia. Całość musi się zrumienić, a bakłażan musi stać się miękki i soczysty.
- W czasie pieczenia przygotuj sos ziołowy. Możesz go przygotować siekając zioła i przecierając ząbek czosnku przez praskę, lub zioła wraz z pozostałymi składnikami wrzucając do misy blendera i szybko miksując. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.
- Po upieczeniu wyjmij bakłażany z piekarnika i dodaj na nie nieco sosu ziołowego. Podawaj na ciepło lub na zimno.