Zupa o smaku lasagne

Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie i zaglądacie czasem do stories, widzieliście zapewne w ostatnią niedzielę cały proces przygotowania tej zupy. To naprawdę sycące danie, a składniki i ich zestawienie dają smak zbliżony do lasagne. Jesteście wielbicielami makaronu, serdecznie zapraszam na to danie 🙂

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z pora z boczkiem
zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

ZUPA O SMAKU LASAGNE

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

SKŁADNIKI:
– 600 g passaty pomidorowej
– 500-700 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
– 200 g makaronu orichiette lub podobnego
– 1 puszka białej fasoli
– 1 łyżka oliwy
– 1 świeże chilli
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki sera ricotta
– 3 łyżki tartego parmezanu
– 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj.
  2. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli dostosuj do własnych upodobań względem ostrości dania. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do garnka passatę pomidorową i cały bulion. Zagotuj zupę i dodaj bezpośrednio do niej surowy makaron. Makaron będzie gotował się w zupie.
  3. Jej czas gotowania zależy już od makaronu, wyniesie on około 10 minut, ale sprawdź na opakowaniu ile gotuje się Twój makaron. Kiedy makaron zrobi się miękki, dodaj białą fasolę, z której uprzednio wylej płyn.
  4. Dopraw zupę solą i pieprzem i wyłącz gaz. Zupa jest już gotowa.
  5. Przygotuj serowy top. W miseczce zmieszaj ser ricotta, parmezan drobno starty, posiekaną bazylię i pietruszkę. Zupę wlej do miseczek i dodaj ricottę z dodatkami. Podawaj.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zupa o smaku lasagne
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Boeuf bourguignon

Słyszeliście o boeuf bourguignon? To francuskie danie znamy m.in. dzięki Julii Child. Dzięki dodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to...

Zamknij