Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie i zaglądacie czasem do stories, widzieliście zapewne w ostatnią niedzielę cały proces przygotowania tej zupy. To naprawdę sycące danie, a składniki i ich zestawienie dają smak zbliżony do lasagne. Jesteście wielbicielami makaronu, serdecznie zapraszam na to danie 🙂
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z pora z boczkiem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
ZUPA O SMAKU LASAGNE
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 600 g passaty pomidorowej
– 500-700 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
– 200 g makaronu orichiette lub podobnego
– 1 puszka białej fasoli
– 1 łyżka oliwy
– 1 świeże chilli
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki sera ricotta
– 3 łyżki tartego parmezanu
– 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj.
- Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli dostosuj do własnych upodobań względem ostrości dania. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do garnka passatę pomidorową i cały bulion. Zagotuj zupę i dodaj bezpośrednio do niej surowy makaron. Makaron będzie gotował się w zupie.
- Jej czas gotowania zależy już od makaronu, wyniesie on około 10 minut, ale sprawdź na opakowaniu ile gotuje się Twój makaron. Kiedy makaron zrobi się miękki, dodaj białą fasolę, z której uprzednio wylej płyn.
- Dopraw zupę solą i pieprzem i wyłącz gaz. Zupa jest już gotowa.
- Przygotuj serowy top. W miseczce zmieszaj ser ricotta, parmezan drobno starty, posiekaną bazylię i pietruszkę. Zupę wlej do miseczek i dodaj ricottę z dodatkami. Podawaj.
Smacznego!





