Uwielbiam pokazywać Wam domowe wersje popularnych gotowych dań🙂 Tak jest i tym razem, niezwykle popularne gotowe paluszki rybne nie tylko zrobiłam sama, ale odchudziłam je też nieco dzięki temu, że upiekłam je w piekarniku. Do tego 2 pyszne sosy na bazie majonezu Kieleckiego i danie gotowe! Podajcie paluszki z ziemniakami, frytkami lub kaszą, z czym lubicie Wy i Wasza rodzina. A do tego obowiązkowo pyszna sałatka 🙂
Czy wiecie, że Majonez Kielecki obchodzi właśnie jubileusz 100-lecia WSP Społem Kielce. Informacje o tym znajdziecie też na specjalnych jubileuszowych etykietach na produktach.
PIECZONE PALUSZKI RYBNE
Przygotowanie: 45 minut
Składniki:
– 600 g filetów z białej ryby (dorsz, miruna, halibut), możesz użyć mrożonej
– olej lub oliwa w sprayu (możesz kupić nakładkę na butelkę aby uzyskać opcję sprayu)
– 75 g gruboziarnistej bułki tartej
– 2 łyżeczki papryki
– po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
– jajko
– 1 łyżka Majonezu Kielecki
– 2 łyżki mąki
Sos majonezowy tysiąca wysp:
– 4 łyżki Majonezu Kielecki
– 1 łyżka ketchupu
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
Sos majonezowy tatarski:
– 4 łyżki Majonezu Kielecki
– 2 łyżki posiekanych marynowanych pieczarek lub innych grzybków
– 2 łyżki posiekanych korniszonów
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
cząstki cytryny do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Na blachę połóż arkusz papieru do pieczenia.
- W miseczce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, sól oraz pieprz. Wysyp mieszankę na blachę, spryskaj odrobiną oliwy w sprayu i piecz przez 5-6 minut aż nieco ściemnieje.
- W tym czasie w misce wymieszaj jajko, 1 łyżkę majonezu i 2 łyżki mąki. Powinno powstać z tego ciasto o gęstości śmietany.
- Pokrój rybę w podłużne paski, długości 10-11 cm, grubości około 1,5 cm. Włóż rybę do mieszaniny jajka, majonezu i mąki i dokładnie obtocz. Najlepiej używać do tego kuchennych szczypiec.
- Dokładnie obtoczone kawałki ryby obtaczaj następnie w prażonej uprzednio bułce tartej, dokładnie z każdej strony. Przygotowane paluszki rybne układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na koniec spryskaj olejem/oliwą z sprayu. Piecz paluszki przez 13-16 minut, obracając je w połowie pieczenia. Powinny zrobić się piękne i złote.
- SOS TYSIĄCA WYSP: wymieszaj ze sobą majonez, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
- SOS TATARSKI: korniszony i marynowane grzyby posiekaj bardzo drobno. Pokrój też szczypiorek. Wymieszaj składniki z majonezem.
- Po upieczeniu podawaj paluszki rybne z sosami i cząstkami cytryny.
SMACZNEGO!
*Wpis powstał we współpracy z producentem Majonezu Kielecki
2 comments
OK! Rozumiem, reklama, ale sam z siebie wiem od lat (osiemdziesiątych, kiedy trochę pomieszkiwałem w Kielcach), że Kielecki jest najlepszy.
Aniu, proszę o temperaturę pieczenia.
180-190 st C, z termoobiegiem mniej, bez termoobiegu więcej.