/Przepis powstał we współpracy reklamowej z firmą Krajowa Grupa Spożywcza/
Zapraszam Was na nowy przepis, idealny do przygotowania przez cały okrągły rok. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu placki z kaszy manny zrobisz z dosłownie kilku składników. Są idealne na śniadanie lub kolację, ale ja szczególnie polecam Ci je do lunchboxa do szkoły lub do pracy. Wystarczy wraz z placuszkami włożyć do pojemnika trochę dobrego dżemu owocowego oraz dodać nieco świeżych owoców. Z takiego drugiego śniadania lub lunchu będzie zadowolony każdy – i dziecko i dorosły!
Do przygotowania placuszków użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław, a gotowe placuszki podałam z pysznym dżemem pełnym dużych owoców z marki Polskie Przetwory. Obie te marki są częścią Krajowej Grupy Spożywczej, która dba nie tylko o jakość, ale i polskie pochodzenie półproduktów, do swoich wyrobów.
PLACKI Z KASZY MANNY
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki placki:
– 1 szklanka kaszy manny Młyny Stoisław
– 1 szklanka mleka (opcjonalnie napoju/mleka roślinnego)
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
Do podania:
– świeże owoce
– 2-3 łyżki dżemu wiśniowego Polskie Przetwory (możesz użyć innego smaku)
Przygotowanie:
- Do miski wsyp kaszę oraz dodaj mleko. Wymieszaj składniki i odstaw kaszę na 20-30 minut, aby wchłonęła płyn.
- Przygotuj jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do miski i dodaj cukier. Ubij na puszysty krem.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
- Do kaszy manny dodaj ubite żółtka, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dodaj także białka i delikatnie wymieszaj do połączenia. Masa powinna zostać puszysta.
- Placuszki możesz smażyć klasycznie na patelni, nasmarowanej odrobiną tłuszczu. Można je przygotować także na dedykowanych patelniach z wgłębieniami na mniejsze lub większe placki, w gofrownicy ze specjalnymi przystawkami.
- Placuszki przekładaj do lunchboxów. Do mniejszych miseczek włóż porcję dżemu Polskie Przetwory, dorzuć świeże owoce.