Mam dziś dla Was przepyszny przepis na kotlety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem szynki i sera. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, a dodatki w środku oraz świeże zioła, które do nich dorzucisz, spowodują, że efekt będzie jeszcze lepszy.
Takie kotleciki to idealny sposób, aby przetworzyć ziemniaki, które zostały z obiadu, bo ugotowaliście ich w nadmiarze. Albo wręcz przeciwnie, na jeden obiad ugotuj celowo więcej ziemniaków, a te które zostaną, zamień na kotleciki na kolejny obiad, kolację lub do lunchboxa do pracy.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z SZYNKĄ I SEREM
Przygotowanie: 20 minut + czas gotowania ziemniaków
Ilość porcji: 2
Składniki placuszki:
– 1 szklanka ugotowanych ziemniaków rozgniecionych na puree (bez żadnych dodatków)
– 2 łyżki mąki + dodatkowa do obtoczenia kotlecików
– 1/2 szklanki tartego sera cheddar
– 1/2 szklanki szynki pokrojonej w drobną kostkę
– 2 łyżki natki pietruszki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– do podania:domowy sos pomidorowy lub kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków (możesz wykorzystać takie z obiadu nawet z dnia poprzedniego) dodaj tarty ser, pokrojoną bardzo drobno szynkę, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszaj i możesz jeszcze dodać 1-2 łyżki mąki. Mąka spowoduje łatwiejsze smażenie kotlecików, ale zrobią się one nieco twardsze w środku. Nie jest ona zatem obowiązkowa, ale smażąc w wersji bez mąki w środku, patelnia musi być dobrze rozgrzana, aby kotleciki się szybkiej rumieniły.
- Z ciasta twórz kotleciki i obtaczaj w mące z obu stron i na obrzeżach.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładaj kotleciki. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż się pięknie zazłocą i usmażą.
- Po usmażeniu układaj kotleciki na talerzach. Możesz posypać je jeszcze świeżymi ziołami. Są pyszne zarówno na ciepło jak i zimno, z dodatkiem sosu pomidorowego, kwaśnej śmietany lub z sałatką.