Potrawy na piknik mają być proste, łatwe do przewiezienia, możliwe do zjedzenia na zimno, a przede wszystkim smaczne! Dlatego często stawiam na wszelkiego rodzaju sałatki, paszteciki, które w prosty sposób zrobisz z ciasta francuskiego czy koreczki. Do tego możecie zabrać dobrej jakości pieczywo, trochę oliwy i octu balsamico aby maczać w nich pieczywo przed zjedzeniem, idealne będą wrapy z tortilli lub pasty typu hummus z dodatkowymi warzywami. Pomysłów może być naprawdę mnóstwo. Dziś mam dla Was 2 proste przepisy i pomysł na proste koreczki, wszystkie z użyciem wędlin drobiowych marki Cedrob.
Uwaga, uwaga! marka Cedrob ma dla Was super nagrody w trwającym aktualnie konkursie – 3 vouchery, każdy o wartości 200 zł, do sieci sklepów Home&You! Co trzeba zrobić? Wystarczy przygotować autorską kompozycję kulinarną bądź lekką, letnią potrawę na piknik z produktami marki Cedrob. Zróbcie zdjęcia kompozycji/potrawy z widocznym produktem marki Cedrob i dodajcie je na swój Instagram z hashtagiem #cedrob. Szczegóły znajdziecie na profilu Cedrob na Instagramie.
Konkurs rozpoczyna się 19 czerwca i potrwa tylko do 14 lipca.
Dziś zabieram Was na mój piknik razem z marką Cedrob, producentem wysokiej jakości wędlin z kurczaka o bardzo dobrym składzie. Wędliny Z KURNEJ PÓŁKI mają w sobie mięso z kurczaka, naturalne przyprawy i sól peklującą, która konserwuje produkt, a do tego utrzymuje jego kolor. Sama używam soli peklującej przy produkcji domowych wędlin. Mam nadzieję, że tak samo jak ja zwracacie uwagę na skład kupowanych produktów, a wędlin w szczególności.
Sałatka z szynką i serem
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 150-200 g polędwicy lub szynki z kurczaka Cedrob
– 150 g sera gouda w kawałku
– 3-4 łyżki marynowanego selera w zalewie
– 2 łyżki kukurydzy z puszki
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz, słodka lub pikantna papryka do smaku
Przygotowanie:
- Wędlinę Cedrob pokrój w kostkę, w podobną kostkę pokrój także ser gouda.
- Do miski dodaj wędlinę i ser, dodaj marynowanego selera odsączonego z zalewy, kukurydzę.
- Dopraw sałatkę szczyptą soli, pieprzu i papryki.
- Z majonezu i jogurtu przygotuj sos do sałatki, dodaj o do sałatki i wymieszaj.
Paszteciki z kurczakiem
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 400-500 g wędliny z kurczaka Cedrob – filet, krakowska, kiełbasa – dowolnie
– 1 jajko
– 1 płaska łyżka musztardy dijon
– arkusz ciasta francuskiego
– ziarna sezamu lub czarnuszki do posypania pasztecików
Przygotowanie:
- Wędlinę Cedrob z kurczaka pokrój w bardzo drobną kostkę, kostkę przypominającą posiekaną cebulę.
- Jajko rozbij do miseczki, rozkłóć za pomocą widelca. Odłóż 1 łyżkę nierozkłóconego jajka na później.
- Do miseczki dodaj posiekaną wędlinę, jajko, musztardę dijon. Wszystko wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 3 części, tnąc je w poprzek dłuższej krawędzi.
- Posiekaną wędlinę podziel na 3 części i nakładaj na ciasto francuskie na środek prostokątów tworząc ala rulony na całej długości ciasta. Przyszedł czas na zawinięcie pasztecików, najlepiej zrobić to z użyciem wody, tj. zanim zamkniesz końcówkę ciasta posmaruj od spodu odrobiną wody.
- Tak przygotowane rulony posmaruj od góry resztą jajka które zostało, a następnie posyp sezamem lub czarnuszką, a następnie krój nożem na małe paszteciki.
- Paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 st C przez 20-25 minut do zrumienienia.
Koreczki z wędliną i dodatkami
Składniki:
– kiełbasa drobiowa Cedrob
– krakowska z kurnej półki Cedrob
– filet z kurnej półki Cedrob
– ser gouda
– oliwki – czarne i zielone bez pestek
– pomidorki koktajlowe
– inne dodatki: duże kapary, ogórki, papryka, inne
– drewniane wykałaczki
Przygotowanie:
- Wszystkie elementy powinny mieć podobną wielkość. Na wykałaczki nadziewaj wędlinę i dodatki. Twórz różne kombinacje.
- Wpis powstał we współpracy z marką Cedrob
1 comments
Ja osobiście też się mogę podzielić takim pomysłem, podpiekam pizzę mrożoną. Później starannie kroję na małe trójkąciki i pojawia się inwencja twórcza z dodatkami: papryka, cebula, pomidor. Jeśli smak placka jest klasyczny to można poszaleć z sosem, np dodać pesto.