Jak po raz pierwszy zobaczyłam na zdjęciach podobny chlebek zapragnęłam go zrobić, bo przecież to takie proste. To idealna opcja na ten dzień kiedy dajecie odpust diecie i pozwalacie sobie na trochę rozpuszczonego sera i dużo pieczywa. Warto go wtedy zrobić!
Jak lubisz fast foodowe przepisy w domowym wykonaniu zajrzyj także do:
– chlebek z pesto
– zapiekanki z jajkiem i serem
– kanapka z camembert i żurawiną
– przepisu na domowy cheeseburger
– domowe bułki do hamburgerów
– burgery z indyka i cukinii
– pizza z szynką i pieczarkami
– pizza z patelni
– pizza z ciasta francuskiego
– pizza na tortilli
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
Przygotowanie: 30 minut
Ilość zapiekanek: 2
Składniki:
– 1 nieduży okrągły chlebek, najlepiej na zakwasie
– 2-3 łyżki zielonego pesto (klasyczne z bazylii lub natki pietruszki)
– 1 cebula dymka ze szczypiorem
– 80-120 g szynki
– 150-200 g sera gouda
– do podania: natka pietruszki
– folia aluminiowa i papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Chlebek nakrój w grubą kostkę, uważając aby nie przeciąć go do samego końca. Ja nakrajam mniej więcej do 3/4 wysokości.
- Szynkę pokrój w mniejszą kostkę a ser gouda w podłużne paski, którymi wypełnisz później przestrzenie.
- Najpierw nałóż do wyciętych przestrzeni pesto. Wystarczy po trochę tu i tam, aby wnikło w głąb chleba.
- Następnie włóż szynkę. Aby poszło najłatwiej należy szynkę wkładać wzdłuż kwadratów w jednym kierunku, a ser gouda w drugim kierunku. Zajmie Ci to kilka minut aby wszystko ładnie poukładać.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 st C. Chlebek połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj go folią aluminiową i zapiekaj najpierw około 10-12 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut do zrumienienia i lekkiego stopienia sera.
- Wyjmij z piekarnika, posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!