Mam dziś dla ciebie prosty przepis na czekoladową, bardzo wilgotną babkę z polewą z białej czekolady. Pomysł na tą Wielkanocną babę powstał podczas przeglądania przepisów na stronie W kuchni z Wedlem, na której czytelnicy znajdą też inne pyszne propozycje na wielkanocne wypieki z użyciem czekolady Wedel. Koniecznie na nią zerknijcie po inspiracje na baby, mazurki czy paschy.
Zachęcam Was przede wszystkim do wspólnego gotowania i spędzania tego czasu razem właśnie w kuchni. Babka jest na tyle prosta, że z przepisem poradzą sobie nawet młodsze dzieci, pomóżmy im tylko odmierzyć składniki. A dekorowanie babki to będzie przyjemność dla wszystkich.
Babkę możecie dowolnie przyozdobić, zdecydować się jak ja na polewę z białej czekolady Wedel lub wybrać klasyczną gorzką czekoladę. Babę możecie posypać orzechami, bakaliami, czekoladowymi jajeczkami lub wiórkami czekolady. Za każdym razem ta babka może wyglądać odrobinę inaczej🙂
PROSTA BABKA CZEKOLADOWA
Przygotowanie: około 1 h
Składniki:
– 450 g mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 3 jajka rozmiar M
– 3 łyżki kakao
– 250 ml mleka
– 1 łyżeczka sody
– 3/4 szklanki oleju roślinnego
Składniki polewa:
– 1 tabliczka białej czekolady E.Wedel
– 3-5 łyżek mleka
– miękkie masło i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj dużą formę na babę z kominem w środku lub dwie małe formy. Wysmaruj je masłem i posyp odrobiną bułki tartej. Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C.
- Do misy dodaj wszystkie składniki babki i krótko je zmiksuj, dosłownie do połączenia składników.
- Ciasto przelej do jednej dużej (pojemność 1,5 l) lub 2 mniejszych form na babkę.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 35-45 minut w zależności od wielkości formy. To czy ciasto się upiekło sprawdź patyczkiem, nie powinien się lepić po wyjęciu z ciasta.
- Ciasto wyjmuj z formy po lekkim wystudzeniu.
- Do małego garnka dodaj połamaną białą czekoladę E.Wedel i mleko. Na początek 3 łyżki, w razie potrzeby dodaj więcej mleka. Na małym ogniu rozpuszczaj czekoladę cały czas mieszając.
- Polej babkę rozpuszczoną białą czekoladę i ozdabiaj czekoladowymi jajeczkami (poniżej przepis na ich wykonanie w domu), orzechami lub suszonymi owocami. Możesz posypać babkę wiórkami czekolady.
Smacznego!
CZEKOLADOWE JAJECZKA LUB OZDOBY
Składniki:
– 1 tabliczka białej czekolady E.Wedel
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel
– 1 tabliczka mlecznej czekolady E.Wedel
– foremka silikonowa w kształcie jajeczek lub innym kształcie, opcjonalnie małe foremki do ciasteczek
PRZYGOTOWANIE:
- Ozdoby z każdego rodzaju czekolady musisz przygotowywać osobno.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj czekoladę aby nie przywarła i rozpuściła się w całości.
- Tak przygotowaną czekoladę przelewaj do foremek silikonowych i odstaw aby jajeczka zastygły.
- Jeśli nie posiadasz foremek wykorzystaj inny sposób przygotowania dekoracji. Na blachę do pieczenia lub blat połóż spory arkusz papieru do pieczenia. Rozpuszczoną czekoladę wylej na papier i rozprowadź równomiernie za pomocą noża lub silikonowej łopatki. Pozostaw czekoladę do zastygnięcia (powinna zastygnąć ale nie być jeszcze bardzo twarda). Wtedy za pomocą małych foremek do ciasteczek wykrawaj czekoladowe kształty do ozdobienia babki.
* Przepis powstał we współpracy z marką E.Wedel
1 comments
Babka przepyszna i prosta w wykonaniu 🙂 Na pewno nie raz zrobię.