Krewetki po raz pierwszy jadłam w dzieciństwie, choć w owych czasach kupienie ich w sklepie było niezwykle trudne, a czasem wręcz niemożliwe. Pamiętam z tamtych czasów, jak zajadaliśmy się nimi w restauracji, wybierając z karty „koktajl z krewetek”. Jasne, krewetki były maleńkie, nie było to też danie wybitnie przygotowane, ale smak krewetek towarzyszy mi już od tamtych lat.
Jak zrobić krewetki? Skąd czerpać inspiracje?
Przez ostatnie lata przywiozłam z podróży do krajów śródziemnomorskich mnóstwo inspiracji i przepisów na owoce morza, w tym na krewetki. Jadłam je przygotowane na grillu, w pikantnych sosach, w formie szaszłyków lub jako dodatek do sałatki. Często spotykałam w restauracjach i sama robiłam takie w sosie na bazie białego wina, ale ponad wszystko uwielbiam krewetki z dodatkiem czosnku w prostym maślanym sosie. Znajdziecie już jeden przepis na podobne krewetki na moim blogu, a nieco inny z dodatkiem papryki i pietruszką przygotowywałam do mojego e-booka z przepisami na kolację.
Dzisiejszy przepis to zdecydowanie najlepsza dotychczas przygotowana przeze mnie wersja sosu maślanego, aromatycznych dodatków i krewetek. TO PETARDA SMAKOWA! Sos na bazie Finuu z mnóstwem czosnku, sokiem i skórką limonki oraz kolendrą i pietruszką, których pokaźna ilość została dodana do sosu, a które wyniosły jego smak na inny poziom!
Do przygotowania tego sosu wybrałam Finuu – połączenie masła (47%) z olejami z rzepaku i lnianki, które nadają mu niebywałej lekkości. To produkt, na który warto zwrócić uwagę na półce sklepowej. Finuu zachowuje smak masła, które tak bardzo kocham w swojej kuchni. Jednocześnie zawiera bardzo wysoką jakość składników i stanowi naturalne źródło korzystnych dla zdrowia kwasów Omega 3, obecnych w olejach roślinnych. Ten produkt jest zatem lepszym wyborem przy zdrowej i zrównoważonej diecie – zapewnia odpowiedni balans pomiędzy składnikami zwierzęcymi a roślinnymi. Skład zdecydowanie skradł moje serce!
Finuu doskonale sprawdzi się na co dzień przy szybkich i pysznych kanapkach. Wykorzystujcie je jednak nie tylko do smarowania, bo przy pieczeniu czy smażeniu sprawdzi się równie idealnie.
Zapraszam Was teraz na pyszny przepis na krewetki z czosnkiem, które przygotowałam razem z marką Finuu.
KREWETKI Z CZOSNKIEM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 500-700 g krewetek średniej wielkości
– 3-4 łyżki Finuu + dodatkowe do podania razem z pieczywem
– 4-6 ząbków czosnku
– 1 limonka
– sól i pieprz
– 1/2 szklanki świeżych listków kolendry
– 1/2 szklanki świeżej pietruszki
Przygotowanie:
- KREWETKI MROŻONE – rozmrażaj krewetki przed ich przygotowaniem i osusz przed dodaniem na patelnię.
- KREWETKI W PANCERZYKACH: Jeśli używasz krewetek w pancerzykach zdejmij je wcześniej i usuń szarą żyłkę. Możesz zostawić same ogonki, te nie będą przeszkadzały w jedzeniu tych pysznych krewetek.
- Przygotuj czosnek. Połowę ząbków czosnku przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnej tarce. Drugą część pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Dzięki temu uzyskasz odpowiedni efekt w daniu.
- Limonkę dokładnie umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z limonki używając do tego drobnej tarki a następnie wyciśnij sok z połowy limonki i zachowaj.
- Posiekaj bardzo drobno pietruszkę oraz kolendrę.
- Na dużej patelni lub w woku roztop 1 łyżkę Finuu i dodaj czosnek – zarówno ten starty jak i ten w plasterkach. Podsmażaj czosnek dosłownie 1 minutę i dodaj krewetki. Krewetki duś od 6 do 10 minut – te różowe krócej niż te surowe i szare, te większe nieco dłużej niż mniejsze okazy. W tym czasie dopraw krewetki sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Krewetki rozłóż w głębokie talerze ale pozostaw masło z czosnkiem na patelni. Na patelnię dodaj kolejne 2-3 łyżki Finuu, sok z limonki i otartą skórkę. Podgrzewaj aż Finuu się rozpuści, wyłącz palnik pod patelnią i dodaj posiekane zioła mieszając z sosem.
- Sosem z ziołami polej usmażone krewetki. Danie podawaj bez zwłoki z dodatkiem świeżego, najlepiej domowego pieczywa i dodatkowym Finuu.
Smacznego!
*Przepis powstał we współpracy z marką Finuu. Więcej smakowitych przepisów na bazie Finuu znajdziesz tutaj>>