Zapraszam Was dziś na przepyszną wizytę w warszawskiej restauracji KAGO Sushi, restauracji która stawia nie tylko na smak, ale ogromną wagę przykłada do jakości składników, z których przygotowywane jest sushi.
Podczas mojej wizyty miałam okazję nie tylko spróbować doskonałego sushi, ale porozmawiać z szefem kuchni i właścicielem KAGO Sushi Alonem Than. Tematem naszej rozmowy był łosoś MOWI.
MIEJSCE I WYSTRÓJ
Restauracja znajduje się w warszawskiej Hali Koszyki, przy ulicy Koszykowej 63. Te odnowione wnętrza starej hali pokazywałam Wam już nie raz, jestem tam częstym gościem i uwielbiam możliwość wyboru różnorodnych kuchni. Restauracja Kago Sushi to miejsce otwarte, mające wydzieloną własną strefę ze stolikami i obsługą kelnerską. Restauracja ma całkowicie otwartą kuchnię, widoczną z głównej alei spacerowej, a przy długim blacie przy kuchni możesz usiąść, zjeść, porozmawiać z sushi masterem i obejrzeć cały proces powstawania sushi oraz pozostałych dań.
ALON THAN – SZEF KUCHNI
Alon mieszka w Polsce od 2003 roku. Jest mistrzem sushi z wieloletnim doświadczeniem, które zdobył w Polsce i Japonii, a w 2015 zdobył złoty medal na World Sushi Champion Japan. Alon w swoich restauracjach Izumi Sushi i Kago Sushi stawia na tradycję i umiejętnie miesza ją z nowoczesnością. Podkreśla, że olbrzymią wagę przywiązuje do składników i ich jakości w swoich restauracjach, dlatego to właśnie w tym miejscu rozmawialiśmy o MOWI.
łosoś MOWI
MOWI to nowa marka na polskim rynku i ja przekonałam się już, że oferuje najwyższą jakość ryby. Łososie hodowane są w krystalicznie czystych wodach norweskich fiordów, a dodatkowo karmione są specjalnie przygotowywaną karmą pochodzenia morskiego.
W tych hodowlach na 3% ryb przypada aż 97% wody, dlatego warunki w których dorastają są maksymalnie zbliżone do naturalnych.
Podczas mojej wizyty w KAGO Sushi rozmawiałam z Alonem o tym właśnie łososiu. Alon podkreślił, że łosoś jest najczęściej zamawianą rybą do sushi w Polsce. Wybieramy i jemy ją najchętniej, stąd jest podstawowym asortymentem zamawianym do jego restauracji. Byłam ciekawa przede wszystkim tego, czym MOWI różni się od innych ryb, które mogę kupić w każdym polskim sklepie czy supermarkecie. Alon wymienił kilka najważniejszych kwestii. Na pierwszym miejscu pojawiła się jakość i smak – delikatne mięso, bardzo smaczne, a dodatkowo bardziej tłuste od łososi z tradycyjnych hodowli.
Byłam bardzo ciekawa jak ja, czyli osoba z mniejszym doświadczeniem w ocenie jakości ryby, mogę zobaczyć różnicę. Alon podpowiedział mi, że powinnam zwrócić uwagę głównie na strukturę samego mięsa. MOWI jest bardziej zbity i trochę twardszy. Zobaczycie to też przy filetowaniu ryby i wyciąganiu jej ości. Ości stawiają większy opór i mają nieco inną strukturę, są bardziej miękkie, bardzo często nie są proste, a lekko wygięte. Alon pokazał mi cały proces filetowania ryby i usuwania ości przez jednego z swoich szefów, a na koniec podkreślił, że łosoś bardziej przypomina rybę dziką niż hodowlaną, zarówno w twardości jak i strukturze mięsa.
Czy warto sięgać po łososia i wprowadzać go do swojej diety? Oczywiście że tak, jest źródłem cennego białka, korzystnych dla zdrowia i urody kwasów
Omega 3, witamin ( B12, D i E) i minerałów – jodu i selenu.
Jako ciekawostkę powiem Wam, że hodowle MOWI posiadają certyfikat ASC nadawany przez WWF. Certyfikat przyznawany jest tylko wtedy, kiedy w procesie hodowli dba się o dobro planety i nie używa środków chemicznych.
KAGO Sushi – dania z MOWI
W restauracji KAGO Sushi znajdziecie klasyczne propozycje sushi, pojedyncze propozycje lub całe zestawy skomponowanych gotowych menu. Moją uwagę zwróciły także zestawy sashimi czyli świeżych kawałków ryby, w wersji klasycznej oraz marynowanej jako carpaccio. Jeśli macie ochotę na inne danie niż klasyczne sushi, ale wciąż chcecie zjeść pysznego łososia najwyższej jakości, szef kuchni Alon zaproponuje Wam dania takie jak chirashi sushi (rozrzucone ryby i dodatki na ryżu), a nawet ramen.
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
KAGO Sushi
Warszawa, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63
Godziny otwarcia
Poniedziałek – Niedziela 9:00 – 22:00
Kanały społecznościowe: Facebook i Instagram
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM