Tradycyjna Sangria którą spotkacie w każdym hiszpańskim barze to nie taka gotowa którą kupicie w butelce. Wystarczy odrobina czasu, kilka prostych składników a zrobicie ją w 15 minut w domu. Dlaczego aż 15 minut? Bo musicie zrobić syrop cukrowy do osłodzenia drinka. Jeśli macie już gotowy będzie prościej!
Zobacz też przepisy:
– drink z gorzkiej żołądkowej
Przygotowanie: 15 minut + min 2 h chłodzenie
Składniki:
– 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
– 1/4 szklanki brandy (możesz zastąpić whisky, ale będzie odrobinę inny smak)
– pół pomarańczy
– pół cytryny
– 1 jabłko
– 10-12 truskawek
– 500 ml wody gazowanej
– syrop cukrowy: 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do rondelka dodaj składniki syropu cukrowego – cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
- Owoce umyj i pokrój w niewielkie kawałki. Cytryny, pomarańczy i jabłka nie obieraj wcześniej. Owoce wsyp do dużego naczynia w którym przygotujesz Sangrię (wybierz naczynie które pomieści 1,5 – 2l).
- Do owoców wlej wino, dodaj brandy, syrop cukrowy i wodę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2-3 h do schłodzenia.
Na zdrowie!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
1 comments
Muszę wypróbować, bo ta sklepowa mi nie podchodzi 😉