Cordon bleu z kurczaka

Kotlet cordon bleu to brat bardziej znanego kotleta de volaille. Z tą różnicą, że cordon bleu nadziewany jest szynką i serem oraz według mnie jet prostszy w przygotowaniu a równie smaczny. Przeczytaj mój przepis i zobacz jaki mam patent na panierowanie i smażenie mięsa, z moim sposobem będzie to bardzo proste.

Polecam Wam także:
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
kurczak z batatami
sałatka cezar z kurczakiem
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
 kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej

CORDON BLEU Z KURCZAKA

PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI:

– 1 duża pierś kurczaka
– 2 plasterki szynki
– 4 plasterki sera gouda
– 1 jajko rozmiar L
– 3-4 łyżki mąki
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 300-400 ml oleju do smażenia
– 1 łyżka musztardy dijon
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierś z kurczaka przekrój na pół wzdłuż, tak aby uzyskać 2 cienkie piersi, łatwe do rozbicia.
  2. Rozbij kurczaka tłuczkiem do mięsa, podczas rozbijania mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, ułatwi to rozbijanie. Rozbijając mięso staraj się stworzyć duże prostokąty.
  3. Przygotuj 2 sporej wielkości arkusze folii spożywczej, połóż na nich rozbite piersi z kurczaka, dopraw je solą i pieprzem, a następnie środek posmaruj łyżeczką musztardy dijon.
  4. Bliżej jednego z dłuższych boków mięsa połóż plaster szynki i 2 plastry sera gouda. Tak przygotowane mięso zawijaj z pomocą folii aluminiowej. Kiedy mięso zawinie się w rulon skręć ciasno jeszcze boki folii, tak jak skręcone są papierki od cukierka. Mięso musi być ciasno zawinięte, dzięki czemu kotlet będzie zwarty.
  5. Tak przygotowane kotlety włóż na 20-30 minut do zamrażarki, mięso powinno zesztywnieć ale nie zamrozić się.
  6. Przygotuj składowe panierki – do misek włóż osobno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Po wyjęciu mięsa z zamrażarki odwiń kotlety z folii, obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
  7. Smaż cordon bleu w dużej ilości rozgrzanego oleju. Mięso powinno smażyć się 14-17 minut aby usmażyło się w środku. Podawaj od razu z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz sałatą.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Cordon bleu z kurczaka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!