Ja podczas wyjazdów zagranicznych uwielbiam próbować nowe potrawy, a moim największym uznaniem zawsze cieszą się owoce morza. Do mojego urlopu jeszcze jakiś czas, dlatego owoce morza tym razem zagościły w mojej kuchni i na moim talerzu. Dziś wersja z makaronem.
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– pół opakowania makaronu spaghetti lub podobnego typu – u mnie oczywiście Barilla
– ok 100 g krewetek bez pancerzyków
– ok 200 g małży
– 1 filet rybny (dorada, dorsz lub inne)
– puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże pomidory bez skóry pokrojone w kostkę
– 2 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– papryczka chili
– 1 cm świeżego imbiru startego
– parmezan do posypania
– posiekana pietruszka do posypania
Zacznijcie od zagotowania wody i ugotowania makaronu. Ja proponuję wam spaghetti Barilla, możecie go jednak zastąpić np makaronem parpadelle – będzie również smaczne. W dużej głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę. Wrzućcie czosnek, chili i imbir i krótko zeszklijcie, uważając by nie zbrązowiały, zrobią się wtedy gorzkie. Wlejcie puszkę pomidorów, oraz pół puszki wody. Duście kilka minut. Do sosu dorzućcie małże oraz krewetki. Duście ok 7 minut. Na sam koniec pokrojony filet z waszej ulubionej ryby (na kwadraty o boku 2-3 cm). Zamieszajcie delikatnie i duście bez przykrycia. Makaron gotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlejcie wodę i makaron dorzućcie na patelnię do sosu. Delikatnie zamieszajcie aby ryba się nie rozpadła. Podawajcie w głębszych talerzach, posypując parmezanem oraz natką pietruszki. Smacznego!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, Makaron z tuńczykiem, Makaron z kurkami i szpinakiem, Makaron z polędwicą i pieczarkami, Makaron z boczkiem, Makaron smażony z kurczakiem, Cytrynowy makaron ze szparagami, Lasagne ze szpinakiem, Makaron z bakłażanem – alla norma, Makaron Boeuf Strogonow, Makaron z kurkami, Makaron z tofu, Makaron z pesto i pomidorkami, Makaron bolognese jednogarnkowy, Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron, Pad thai z kurczakiem, Lasagne (lasagne bolognese), Makaron carbonara, Makaron z czerwonym pesto, Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, Makaron z pieczarkami, Makaron z kurczakiem, Makaron z sosem pomidorowym i klopsami, Makaron z awokado
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, Zupa o smaku lasagne, Makaron z sosem cebulowym, Makaron z boczkiem i szpinakiem, Makaron z wędzonym łososiem, Makaron w pikantnym sosie pomidorowym, Makaron z brokułem, Makaron z indykiem z sosem ziołowym, Makaron z chorizo, Makaron z pieczoną fetą i dynią, Makaron cztery sery, Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, Makaron primavera z cukinią, Makaron z ricottą i rukolą, Makaron z indykiem i mozzarellą, Makaron z winem i czosnkiem, Makaron z tuńczykiem i pomidorami, Makaron z pesto i kurczakiem, Makaron alla vodka, Makaron z kurczakiem dijon, Makaron z białym pesto, Makaron z grzybami, Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym, Makaron z sosem orzechowym, Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo, Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
4 comments
ale ten Twój pomysł smakowicie wygląda 🙂
zapowiada się smakowicie! ja w sumie poza spaghetti z łososiem, to nie jadam z innymi rybkami i owocami morza. Muszę spróbować!
Cudowne, letnie danie!
Zapisuje na listę do wypróbowania.