To inna wersja klasycznej włoskiej parmigiany, czyli zapiekanki pełnej sezonowych letnich warzyw, takich jak bakłażan, cukinia i pomidory. Zapiekankę uzupełniam sosem pomidorowym, przekładam serem mozzarella i posypuję odrobiną bułki tartej i parmezanu. W takiej wersji jest przepyszna!
Tym razem postawiłam nie tylko na smak, ale także na wygląd. Odpowiednie ułożenie warzyw w ładnym naczynku da fantastyczny efekt wizualny. Instrukcję układania warzyw przeczytacie w samy przepisie, a efekt finalny zobaczycie na moich zdjęciach.
Tym przepisem chcę Was zmotywować do wybierania lokalnych, sezonowych warzyw. Lipiec i sierpień to miesiące kiedy pomidory są najlepsze i mają swój niepowtarzalny smak. Do tego zbieramy takie plony jak cukinie, bakłażany, fasolka szparagowa, ogórki, papryka czy sałaty. Miesiące letnie to zatem czas kiedy warto maksymalnie wykorzystywać w kuchni smaki, jakie dała nam natura, wybierając te z lokalny upraw, pochodzące z polskich gospodarstw rolnych lub naszych przydomowych ogródków. Starajcie się komponować swoje posiłki tak, aby minimum 1/2 talerza była skomponowana ze zdrowych lokalnych warzyw!
Na koniec wpisu mam dla Was niespodzienkę, kalendarz sezonowości warzyw z grafikami na każdy miesiąc. Kalendarz możecie pobrać i użyć jako tła w komputerze lub po prostu sięgać do grafik zawsze wtedy kiedy wybieracie się na zakupy na lokalny targ.
TARTA Z POMIDORAMI, BAKŁAŻANEM I SEREM MOZZARELLA
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 40 minut
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany lub 1 duży
- 1 cukinia
- 2 spore pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- pół szklanki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek do nasmarowania warzyw
- 1 łyżeczka oregano
- pół szklani świeżych liści bazylii
- 2 łyżki bułki tartej
- 150-200 g sera mozzarella (miękka mozzarella)
- sól i pieprz
- kilka listków bazylii do podania
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj, osusz i pokrój plastry grubości 5-6 mm. Plastry posól i odstaw na 25-30 minut. Bakłażan powinien puścić trochę soków, wtedy pozbędziesz się z niego goryczy.
- Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym. W międzyczasie pokrój w podobne plastry cukinię.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej bakłażana oraz cukinię. Nasmaruj warzywa oliwą za pomocą pędzla kuchennego i wstaw do piekarnika na 15 minut. Warto w połowie czasu obrócić warzywa na drugą stronę.
- Podobnie możesz zrobić bakłażana i cukinię na patelni grillowej, identycznie smarując je nieco oliwą z oliwek i smażąc około 3 minut z każdej strony.
- Do blendera dodaj passatę pomidorową, czosnek (warto wybrać czosnek Galicyjski), bazylię i oregano. Wszystko zmiksuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, choć dla mnie sól jest tu zbędna.
- Pomidory pokrój w plasterki, koniecznie w poprzek warzywa. Mozzarellę pokrój na plastry.
- Przygotuj naczynie do zapiekania i rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st C.
- Spód naczynia posmaruj cienką warstwą sosu. Twórz zestawy warzyw: plasterek pomidora, na to plasterek bakłażana, plasterek cukinii, plasterek mozzarelli. Układaj zestawy pod lekkim kątem, tak aby na siebie nachodziły. Wypełnij plasterkami całą przestrzeń formy, tak aby pięknie się prezentowało.
- Na koniec dodaj jeszcze nieco sosu w przestrzenie między warzywami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz posyp parmezanem i bułką tartą.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika i zapiekaj ją przez 20 minut, aż mozzralla się nieco rozpuści a warzywa zmiękną.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp zapiekankę listkami bazylii i podawaj.
SMACZNEGO!
SEZONOWY KALENDARZ WARZYW
- STYCZEŃ – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler
- LUTY- kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler
- MARZEC – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler, roszponka
- KWIECIEŃ – cebula dymka, szczypiorek, por, seler, cebula, czosnek, szparagi, rzodkiewka, rabarbar
- MAJ – szparagi, rzodkiewka, rabarbar, cebula dymka, szczypiorek, por, seler, cebula, czosnek, botwinka, natka pietruszki, szczaw
- CZERWIEC – szpinak, sałaty, botwina, młoda kapusta i wczesne kalafiory i brokuły, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, szparagi, młode ziemniaki, rabarbar, groszek, bób, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa,
- LIPIEC – szpinak, sałaty, botwina, młoda kapusta i wczesne kalafiory i brokuły, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, młode ziemniaki, rabarbar, groszek, bób, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, pomidory, ogórki, cukinia
- SIERPIEŃ – szpinak, sałaty, botwina, kapusta, kalafiory i brokuły, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, ziemniaki, groszek,, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, ogórki, cukinia, bakłażan, papryka
- WRZESIEŃ – sałaty, botwina, kapusta, kalafiory i brokuły, ziemniaki, groszek,, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, ogórki, cukinia, bakłażan, papryka, dynie wiele odmian
- PAŹDZIERNIK – sałaty, kapusta, kalafiory i brokuły, ziemniaki, groszek, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, cukinia, bakłażan, papryka, dynie wiele odmian
- LISTOPAD – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler
- GRUDZIEŃ – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
1 comments
Tytuł wprowadza w błąd. Nie jest to tarta. Wariacja nt. ratatouille lub moussaki – tak.