/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
To idealne ekspresowe danie na wszystkie imprezy czy spotkania. Wystarczy trochę dobrej jakości tartinek z bułki, chleba. Możesz wykorzystać jasne lub ciemne pieczywo. Na pieczywo nałóż prosty chrzanowy hummus. To on idealnie będzie pasował do śledzi, jakie dodasz na górę.
Do tartinek wybrałam Kąski po chłopsku od Kapitana Navi. To śledzie już gotowe, które zanurzone są w oleju z niewielkim dodatkiem octu. Oprócz śledzi w opakowaniu znajdziesz cebulkę, ogórka i kawałki papryki, które warto położyć na górze tartinek. W ofercie Kapitana Navi macie jeszcze więcej śledziowych pyszności. Śledzie po kołobrzesku®, Śledzie z żurawiną, Śledzie po gryficku, Śledzie po wolińsku. To tylko niektóre z propozycji tej marki.
Tartinki chłopskie
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 1 mała bagietka lub 2 bułki
– 1 puszka (400 g) ciecierzycy
– 100 ml oliwy z oliwek
– 1-2 łyżki chrzanu
– sok z połowy limonki
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie Kąsków chłopskich od Kapitana Navi
–1-2 kiszone ogórki (możesz zastąpić korniszonami)
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj ciecierzycę z puszki, odsączając ją wcześniej. Do ciecierzycy dodaj czosnek, sok z limonki, chrzan, oliwę i w razie potrzeby sól i pieprz do smaku.
- Całość zblenduj na kremowy hummus.
- Bagietkę lub bułeczki pokrój w malutkie kromki.
- Tartinki nasmaruj hummusem, dość obficie. Na każdej tartince połóż kawałek śledzia, idealnie pasują tu Kąski chłopskie od Kapitana Navi.
- Na tartinkach możesz ułożyć plastry ogórka kiszonego, korniszony lub warzywa, które są w opakowaniu śledzi. Układaj tartinki na półmisku lub desce i podawaj.
SMACZNEGO!