Jeśli lubicie śledzie, możecie je przygotować w wielu różnych wersjach. Bardzo lubię tradycyjne śledzie z cebulą w oleju, czy moje ulubione śledzie z czosnkiem i majerankiem. Jeśli jednak chcę odejść nieco od tego co ląduje zwykle na moim stole, robię taki właśnie tatar. Spotkałam się już z jego różnymi odmianami – wersją z jabłkiem i imbirem, czy wersją z ogórkiem kiszonym. Mi najbardziej odpowiada dodatek musztardy francuskiej oraz kilka dodatków które idealnie podkręcą smak tego dania!

Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– przepis na ogórki kiszone
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
TARAR ZE ŚLEDZIA
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 płaty śledziowe z zalewie ze słonej wody
– połowa papryczki chilli (dobierzcie ilość uwzględniając również ostrość) – opcjonalnie
– 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– pół posiekanej cebuli – czerwona lub klasyczna żółta
– świeżo mielony czarny pieprz
– dodatki do podawania: kiszone ogórki, kapary, marynowane grzyby
Przygotowanie:
- Śledzie wyjmij ze słonej zalewy, wypłucz pod zimną wodą i zalej na 2-3 h zimną wodą aby jeszcze wypłukać z nich nadmiar soli.
- Śledzie bardzo drobno posiekaj na maleńkie kawałki do tatara. Do ryby dodaj obie musztardy i chilli jeśli używasz. dopraw czarnym świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Tatar układaj na talerzu lub na talerzach, dodaj do niego drobno posiekaną cebulkę. Do tatara możesz podać jeszcze inne dodatki – kiszone ogórki, kapary, marynowane grzyby.
- Podawaj z pieczywem!


Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book HASHTAGI KULINARNE59,00 zł
- Książka ZAPACH ŚWIĄT49,00 zł





