Jeśli lubicie śledzie, możecie je przygotować w wielu różnych wersjach. Bardzo lubię tradycyjne śledzie z cebulą w oleju, czy moje ulubione śledzie z czosnkiem i majerankiem. Jeśli jednak chcę odejść nieco od tego co ląduje zwykle na moim stole, robię taki właśnie tatar. Spotkałam się już z jego różnymi odmianami – wersją z jabłkiem i imbirem, czy wersją z ogórkiem kiszonym. Mi najbardziej odpowiada dodatek musztardy francuskiej oraz papryczki chilli, fantastycznie podkręcają smak dania.
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– przepis na ogórki kiszone
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: Składniki na 1 porcję
Składniki:
– 1-2 płaty śledziowe
– połowa papryczki chilli (dobierzcie ilość uwzględniając również ostrość)
– paska łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 1 łyżeczka posiekanego koperku
– świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Śledzie wymoczcie przez ok 3h w zimnej wodzie. Posiekajcie rybę bardzo drobno, jednak tak aby nie miażdżyć ryby a zachować jej strukturę. Do ryby dodajcie musztardy, posiekane chilli, posiekany koperek. Wszystko wymieszajcie i doprawcie świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
Książka Zapach Świąt





