Już nie raz pokazywałam Wam jak w prosty sposób zrobić domowe sushi. Tym razem dzielę się z Wami wiedzą jak zrobić pyszne i bardzo efektowne temari sushi. Możesz do ich przygotowania użyć mnóstwa składników, dzięki temu będą one zawsze piękne, różnorodne i smaczne.
Sposób składania temari sushi spodoba się nawet początkującym. Nie musisz mieć tu żadnych umiejętności a zrobisz takie piękne cudeńka.
Zobacz też przepis na domowe sushi wraz z mnóstwem porad i wskazówek.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
TEMARI SUSHI – PROSTE SUSHI
Składniki temaki:
– ryż do sushi
– folia spożywcza
– dodatki: świeża ryba np. łosoś czy tuńczyk, płaty nori, marynowana rzepa, rzodkiewka pokrojona w cieniutkie plasterki, tofu, awokado, inne
– do posypania i ozdoby: jasny i czarny sezam, kawior
– do podania: sos sojowy, wasabi, imbir marynowany
GARŚĆ PORAD I INSTRUKCJA
- Sprzęt do robienia sushi – do przygotowania domowego sushi i temaków potrzebujesz kilku sprzętów. W pierwszej kolejności musisz zrobić ryż do sushi, do czego potrzebujesz garnka, sitka i właściwie tyle. Musisz mieć także pod ręką duży ostry nóż i szklankę z wodą aby zwilżyć ręce. Konieczna będzie także folia spożywcza.
- Przygotowanie ryżu – opisuję dokładnie ten proces we wpisie ryż do sushi.
- Składniki niezbędne do zrobienia domowego sushi – poniżej lista niezbędnych i opcjonalnych składników, które musisz mieć do przygotowania domowego sushi: płaty nori do zawijania, świeża ryba: łosoś, krewetka, tuńczyk, inne, opcjonalnie jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi.
- Krojenie składników – do przygotowania temari pokrój rybę w kilkucentymetrowe cienkie paski, podobnie jak do nigiri. Inne składniki pokrój w cienkie plasterki lub cienkie paseczki, tak aby układając je uzyskać ciekawy efekt. Przykładowo rzepę i płaty nori kroję w paseczki szerokości ok 5-6 mm i długości 4-5 cm. Później układam je na krzyż aby mieć ładny efekt.
- Zawijanie temari – Przygotuj kwadratowe kawałki folii spożywczej. Ja na blacie rozwijam spory kawałek i nacinam ją od góry nożem – najpierw odcinam spory kawałek, później delikatnie przytrzymując robię linię wzdłuż na pół. Teraz pora na zrobienie kolejnych linii aby wyznaczyć kwadraty – przytrzymuj i przejeżdżaj po folii ostrym nożem. Pozostało bardzo delikatne oderwanie kawałków aby się nie pozawijały.
Na każdym kawałku folii układam składniki które będą na górze, pamiętając że układam je do góry nogami. Ta świadomość powinna Ci towarzyszyć aby ułożyć pożądany wzór. Na każą z folii układam teraz kulkę ryżu. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, oderwać trochę ryżu, lekko zgnieść i ułożyć na górze. Powinna to być porcja na jeden kęs. Czas na zawijanie – złap na górze wszystkie końce folii spożywczej i zawiń jak cukierek. Pozostaw tak temari sushi przez kilka minut, możesz dłużej np jak dokończysz wszystkie porcje. Na koniec odwiń każdą z porcji, delikatnie aby nic nie uszkodzić i połóż na półmisku lub desce. - Koniczynie zerknij na koniec tego wpisu, mam tam dla Ciebie krótkie video z instrukcją zawijania.
- Podanie sushi i przechowywanie – Podawaj z dodatkiem sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego imbiru.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł