Tym razem w cieście filo zamknęłam pyszny warzywno-łososiowy farsz, który wręcz rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania potrzebujesz pora, świeżych liści szpinaku i kawałek łososia wędzonego na ciepło lub zimno, choć aby nie generować sobie dużych kosztów, radzę tym razem wybrać tego wędzonego na ciepło.
Mnie zachwyciła ta chrupkość wokół farszu i oczywiście dodatkowy smak, bo delikatny farsz z ciastem filo skomponował mi się naprawdę idealnie.
No i może ciasto filo nie jest na wyciągnięcie ręki, bo w ofertach dyskontów pojawia się rzadko. Ale warto kupić je przy okazji wizyty w większym markecie i zrobić to danie. Będziecie zachwyceni.
SER FETA W CIEŚCIE FILO
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI:
– 1 duży por
– 200 g świeżych liści szpinaku
– 120-200 g łososia wędzonego (możesz wybrać tego wędzonego na ciepło w kawałku)
– 8 arkuszy ciasta filo
– 4 łyżki serka kremowego naturalnego (gęstego)
– 6-7 łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka sezamu
PRZYGOTOWANIE:
- Pora przekrój na pół, wypłucz piasek i pokrój na cienkie półplasterki. Pora podsmażaj na patelni na odrobinie oliwy, aż zmięknie.
- Do pora dodaj umyte liście szpinaku i jeszcze chwilę podgrzewaj aż te „zwiędną”, po czym wyłącz palnik pod patelnią, dodaj wędzonego łosia pokrojonego drobno oraz kremowy serek. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj najpierw 4 arkusze ciasta filo i przekrój je na pół wzdłuż. Zrobisz z nich 2 duże trójkąty z 4. Teraz przygotuj najpierw 4 paski, połóż pierwszy na blacie, nasmaruj cienko oliwą za pomocą pędzla kuchennego i połóż na nim kolejny arkusz. Po drugim i 3 arkuszu też smaruj je oliwą, ale czwarty na górze już nie musi mieć oliwy. Nakładaj porcję farszu (1/4) i zawijaj w trójkąt, dokładnie tak jak widzisz na filmie na dole tego postu. Trójkąty układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wszystkie 4 w identyczny sposób.
- Wierzch nasmaruj jeszcze odrobiną oliwy i posyp sezamem.
- Trójkąty zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220o C przez 17-20 minut, aż się pięknie zrumienią.
- Podawaj na ciepło lub zimno. Są doskonałe samodzielnie lub jako pełne danie z dodatkiem sałatki. Idealnie smakują maczane w sosie czosnkowym.
Smacznego!