Mam dziś da Was przepis z truskawkami, ale do tego deseru możecie wykorzystać także inne dostępne w danym okresie owoce. Wystarczy je pokroić, posypać kruszonką i do piekarnika. A jeśli kupiliście właśnie truskawki i poszukujecie innych ciekawych przepisów, zajrzyjcie także do przepisu na najlepszy biszkopt z truskawkami, sałatkę z boczkiem i truskawkami, tort z nutellą i truskawkami, makaron z truskawkami, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem, oraz drożdżówki z truskawkami.
Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 1 kg truskawek
– 140 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 90 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone na małe kawałeczki wrzucić do miski i za pomocą rąk zagnieść aby uzyskać konsystencję mokrego piasku lub wręcz bardziej zbitego ciasta które łatwo się kruszy. Włożyć ciasto na 10 minut do lodówki.
- W tym czasie nastawić piekarnik na 190-200 stopni. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczek które nadają się do zapiekania. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać kruszonką, odrywając kawałeczki z ciasta. Ilość kruszonki zależy od Was – ja wolę smak truskawek z odrobiną kruszonki, możecie dodać jej jednak trochę więcej 🙂
- Zapiekać 15-20 minut, do czasu kiedy kruszonka się zarumieni.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Truskawki z kruszonką
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
9 Review(s) Based on