Partnerem wpisu jest sklep Coffeedesk.pl.
Za oknem śnieg a w domu ciepły kocyk, kapcie i zapachy domowych wypieków. Tak właśnie wyobrażam sobie idealny zimowy dzień, pełen smaków i aromatów. Zapachy piernika, wanilii, cynamonu będą zawsze kojarzyć się ze Świętami i okresem zimy, a ja lubię je dodawać nie tylko do moich słodkich wypieków ale także domowych napojów, w szczególności kawy.
Kawy smakowe spopularyzowały duże kawiarnie, w których na początku zimy pojawiają się nowe kolekcje i specjalnie tworzone smaki. Ale nie musicie iść po nie do kawiarni, w domu zrobicie nawet lepszą bo dopasowaną do Waszych preferencji wersję, ze sprawdzonymi składnikami. Będzie słodka tak jak lubicie, będzie miała idealną moc i będzie przygotowana w kilka minut.
Najczęściej w zimowych kawach występują nuty piernika i cynamonu. Możecie po prostu dodać do kawy samą przyprawę albo przygotować domowy syrop piernikowy lub cynamonowy, który w prosty sposób wlejecie do kawy i który nada napojowi jeszcze dodatkowo słodyczy.
Zimowe kawy to także mleczne pianki i bita śmietana. W żadnym innym czasie w roku nie stawiam na te dodatki tak jak w zimę, bo kawa w takiej wersji jest pyszna. Możecie dołożyć jeszcze posypki z kakao czy cynamonu, posypać piankami marshmallow. Zobaczcie na moje przepisy, podpowiem Wam nawet jak zrobić pięknego bałwanka z pianek 😉
Jak wybrać ekspres do kawy?
Nie wyobrażam sobie innego rozpoczęcia dnia niż filiżanka dobrej kawy z ekspresu. Od lat nawet nie zerkam w kierunku kawy rozpuszczalnej, a stawiam na dobry ekspres z młynkiem oraz dobrej jakości kawy ziarniste.
Przyjrzyjmy się sprzętom i wybierzmy najbardziej odpowiadający Waszym potrzebom ekspres do kawy
Ekspresy automatyczne, ciśnieniowe, kolbowe, przelewowe, kapsułkowe, wybór mamy ogromny. Każdy z nich nieco inaczej zaspokoi potrzeby domowników, dlatego wybieraj taki ekspres, który będzie najbardziej odpowiedni dla Twojej rodziny. Dla mnie liczy się prostota i wygoda, ale przede wszystkim możliwość bieżącego mielenia ziaren kawy w urządzeniu. Dlatego kilka lat temu zdecydowałam się na ekspres ciśnieniowy z wydajnym młynkiem i z dostawką do spieniania mleka. Czy obecnie bym wybrała identyczny? Po kilku latach nadal moim wyborem byłby ekspres ciśnieniowy, ale już bez funkcji spieniania mleka, bo z niej korzystamy obecnie raz na kilka tygodni a nawet rzadziej, sięgając częściej po czarne aromatyczne kawy.
Ekspres do kawy to także ważny element wystroju, często determinujący kolorystykę dodatków w kuchni. Wielokrotnie uzależniamy wybór ekspresu od jego wielkości, bo tak jak w naszym apartamencie w Pucku mieliśmy na niego naprawdę niewielki skrawek blatu. Pod uwagę powinniśmy brać także jakość wykonania i takie rzeczy jak materiał z którego wykonany został młynek. Te najpopularniejsze to ceramiczne i stalowe, różniące się między sobą sposobem mielenia kawy co się przekłada na efekt a nawet jej smak.
Po więcej informacji o różnego typu ekspresach zapraszam Cię na stronę coffeedesk.pl, gdzie znajdziesz ogromny wybór najwyższej jakości urządzeń dopasowanych do różnych potrzeb.
A teraz zapraszam Was na 4 pyszne przepisy na kawy smakowe oraz wyborny syrop piernikowy, idealny dodatek do zimowej kawy.
KAWA CYNAMONOWA
Składniki:
- 100 ml mocnej kawy z ekspresu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- spienione mleko lub bita śmietana
- ludzik z pianek marshmallow: kilka dużych pianek, pisaki z lukrem do ciasteczek w kolorze czerwonym i czarnym, paluszki, wykałaczki
Przygotowanie:
- Przygotuj ludziki z pianek. Połącz 3 pianki za pomocą wykałaczek nieco skróconych. Lukrowymi pisakami namaluj buzie i guziczki a następnie zrób ręce z paluszków. Twój bałwanek może mieć też nogi jeśli chcesz go nasadzić na większy kubek.
- Przygotuj aromatyczną kawę i dodaj do niej cynamon. W razie potrzeby osłódź kawę, choć jeśli użyjesz bitej śmietany to ta da sporo słodyczy.
- Podawaj kawę ze spienionym mleczkiem oraz bałwankiem.
ZIMOWA MOCCA
Składniki:
- 100 ml mocnej kawy z ekspresu
- 50 ml gorącej czekolady lub gęstego kakao
- spienione mleko lub bita śmietana
- pianki marshmallow do podania
- odrobina kakao do posypania
Przygotowanie:
- Przygotuj aromatyczną kawę i dodaj do niej gorącą czekoladę lub pyszne aromatyczne kakao. W razie potrzeby osłódź kawę.
- Podawaj kawę ze spienionym mleczkiem lub bitą śmietaną, posypane odrobiną kakao z dodatkiem małych pianek marshmallow.
SYROP PIERNIKOWY
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej lub przyprawy piernikowej bez dodatku mąki czy cukru
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do garnka i gotuj około 12-13 minut od czasu do czasu mieszając. Syrop zgęstnieje i będzie bulgotał, warto zatem wybrać nieco większy garnek niż pojemność płynów.
- Przelać syrop do butelki i dodawać do kawy 🙂
KAWA PIERNIKOWA
Składniki:
- 100 ml mocnej kawy z ekspresu
- 1-2 łyżki syropu piernikowego
- spienione mleko lub bita śmietana
- pokruszone pierniczki lub przyprawa piernikowa do posypania.
Przygotowanie:
- Przygotuj aromatyczną kawę i dodaj do niej syrop piernikowy.
- Podawaj kawę ze spienionym mleczkiem lub bitą śmietaną, posypane odrobiną przyprawy piernikowej lub pokruszonymi pierniczkami.
*Wpis powstał we współpracy z Coffeedesk.pl
1 comments
Ja akurat mam ekspres przelewowy z ariete, ale nie zamieniłabym go na inny. Ostatnio przygotowuję taką jakby kawową esencję, a potem dodatki – cynamon, kakao, kardamon itp. I spienione mleko 🙂