Dziś mam dla Was przepis na zupę w której pierwsze skrzypce gra kalafior. Aby dodatkowo wzbogacić smak zupy dodałam do niej rzepę oraz pastę tahini (do kupienia w większości marketów w dziale z produktami orientalnymi). Mam nadzieję że namówiłam Was do przygotowania tej zupy, z pewnością warto 🙂
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– sałatka z pieczonym kalafiorem
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– oliwa
– 1 średnia cebula
– pół dużego lub cały mały kalafior
– pół średniej rzepy
– 500-700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej domowego)
– 2 łyżki pasty tahini
– kilka listków rukoli do podania
Przygotowanie:
Na oliwie należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodać kalafiora pokrojonego w różyczki i obraną i pokrojoną w kostkę (ok 1,5 cm bok) rzepę. Zalać ciepłym bulionem (dodajcie na początek ok 500 ml) i gotować aż warzywa zrobią się miękkie ale kalafior nie będzie rozgotowany. Zbindować zupę dodając do niej 1 łyżkę pasty tahini. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać więcej bulionu i gotować jeszcze przez chwilę (ok 2 min). Zupę podawać z odrobiną pasy tahini i np kilkoma listkami rukoli.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂