Moja codzienność to dania kuchni z całego świata, jednak przychodzą te dni kiedy chętnie wracam do smaków które znam jeszcze z dzieciństwa. Pyszne placki, zupy, tradycyjne kotlety. To smaki naszego dzieciństwa. Takie jak ta dzisiejsza zupa pieczarkowa, pyszna, prosta i gotowa naprawdę w kilka chwil. Lubicie?
Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw:
– zupa jarzynowa
– kalafiorowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
Ilość porcji: 4-5 porcji
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 250 g pieczarek
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/3 korzenia selera
– połowa cebuli
– 3 liście laurowe
– łyżeczka ziela angielskiego
– sól, pieprz
– 4-5 dużych łyżek śmietany do zupy (12-18%)
Przygotowanie:
- Przygotujcie wszystkie składniki zupy – marchewkę, pietruszkę i selera pokrójcie w drobną kostkę lub słupki. Pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę pokrójcie w kostkę,
- Do garnka wlejcie odrobinę oliwy i wrzućcie cebulę. Podduście 2-3 minuty i dodajcie pozostałe warzywa, zalewając 1,5 l wody. Dodajcie nieco soli, liście laurowe i ziele angielskie i gotujcie 10-15 minut, aż zmiękną.
- Do miseczki włóżcie śmietanę i zalejcie ją kilkoma łyżkami gorącego płynu z gotującej się zupy. Wymieszajcie aby śmietana zarobiła się ciepła, po czym wlejcie ją do zupy. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!