Wpisz i naciśnij Enter

Zupa z zielonej soczewicy

 Ta zupa jest niezwykle pyszna i zdrowa. Doskonale nadaje się na jesienne i zimowe wieczory przez swoje właściwości rozgrzewające.

Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw:
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
kalafiorowa

Zupa z zielonej soczewicy

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 6 porcji

Składniki:
– 2 niewielkie marchewki
– 1 l bulionu domowego (warzywny lub drobiowy)
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 puszka krojonych pomidorów lub 2 duże dojrzałe pomidory
– pół papryczki chili lub 1 łyżka chili z zalewy Krokus
– sól, pieprz, świeże oregano lub bazylia

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę pokrójcie w dość drobną kostkę. Pora przekrójcie wzdłuż i pokrójcie na półplasterki szerokości ok pół centymetra. Na odrobinę oliwy wrzućcie chili i przesmażcie przez chwilę. Dodajcie warzywa i po 2-3 minutach wlejcie gorący bulion. Jeśli chcecie do warzyw możecie dołączyć także ziemniaki.
Soczewicę namoczcie przez 20-30 min przed rozpoczęciem gotowania. Wrzućcie do gotujących się warzyw, a po 10-15 min dodajcie puszkę pomidorów w całości.
Zupę doprawcie do smaku i podawajcie ze świeżym oregano lub bazylią (jak w moim przypadku).

zupazsoczerica1

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
śledzie w oleju
boeuf strogonow
pasta z awokado
frytki z batatów
placek po węgiersku
pierogi z kaszą gryczaną
zupa krem z pomidorów
marynata do karkówki 
pizza z patelni
puree ziemniaczane
kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zupa z zielonej soczewicy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *