Jak ugotować kukurydzę

Koniec lata i jesień to czas kiedy świeżą kukurydzę często znajdziecie w sklepach i marketach. jak ją ugotować aby nie była twarda? Ugotowaną kukurydzę zjadam samą z masłem i solą, ale często odkrawam ziarenka i przygotowuję z nich zupę, lub traktują jako dodatek do innego dania. Doskonale nadają się także do sałatek, surówek. Są dużo smaczniejsze niż wersja z puszki, dlatego warto postawić na samodzielne przygotowanie.

JAK UGOTOWAĆ KUKURYDZĘ

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:
– kolby kukurydzy
– 2 łyżeczki cukru
– wiórki masła
– sól, ew posiekane chilli

Przygotowanie:

  1. W garnku do którego zmieszczą się kolby kukurydzy zagotujcie wodę. Dodajcie do wody jedynie cukier, sól może spowodować że kukurydza będzie twarda.
  2. Gotujcie 10-15 minut – 10 minut gdy gotujecie 1-2 sztuki, 14-15 minut kiedy warzyw jest więcej.
  3. Ugotowaną kukurydzę przełóżcie na talerz, posypcie wiórkami zimnego masła, solą i ew chilli (jeśli lubicie ją w ostrzejszej wersji.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Jak ugotować kukurydzę
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi

Zapiekankę z tego przepisu robi się dłuższą chwilę, ale jest niezwykle prosta w przygotowaniu i w 90% jednogarnkowa :) Możecie...

Zamknij