Pieczona łopatka

Pieczone mięsa to doskonała alternatywa kupowanych w sklepie wędlin. Nie dość że wiecie jaki jest ich skład to smakują o niebo lepiej. A ich przygotowanie wg moich przepisów jest proste i zawsze się udaje 🙂

Polecam Ci także przepisy:
jak piec łopatkę
łopatka z sosem musztardowym z suszonymi pomidorami
pulled pork

PIECZONA ŁOPATKA

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 1 kg łopatki
– 5-6 ząbków czosnku
– sól i pieprz
– suszona papryka chili
– rękaw do pieczenia mięsa

Przygotowanie:

Mięso umyjcie i osuszcie. natrzyjcie solą i pieprzem. Ostrą końcówką noża zróbcie w mięsie kilka nacięć. W nie włóżcie obrane ząbki czosnku. Całość posypcie papryczką chilli. Mięso włóżcie do rękawa i wstawcie do piekarnika na ok 1h. Po upłynięciu czasu pieczenia wyłączcie piekarnik ale mięso pozostawcie w środku jeszcze przez 15 min. Dopiero wtedy wyjmijcie mięso z piekarnika i zostawcie je do ostygnięcia w rękawie. Gwarantuję Wam ze jeśli pozwolicie mięsu odpocząć będzie pyszne i miękkie.
SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pieczona łopatka
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mazurek kajmakowy

To mój ulubiony mazurek którego jadamy rodzinnie co roku. Może dlatego że uwielbiam kajmak w każdej postaci:) Zapraszam Was także...

Zamknij