Od wielu lat uwielbiam dynię. Z utęsknieniem czekam do września, kiedy to pojawiają się pierwsze produkowane w Polsce odmiany. Lubię dynię głównie za to, że wykorzystując jedno warzywo jestem w stanie przygotować mnóstwo różnorodnych dań na słodko i na słono. Dynia to chyba najbardziej wszechstronne warzywo jakie pojawia się w mojej kuchni.
W dynię odmiany Hokkaido zaopatruję się co roku w gospodarstwie mojego brata, który już kolejny rok wybrał tą odmianę do uprawy. W tym roku w gospodarstwie pojawiła się też podłużna dynia piżmowa, o ciekawym słodkim smaku. Czekam aż dojrzeje i będę mogła ukraść kilka sztuk do moich dań 😉
Mam także to szczęście, że w promieniu kilku kilometrów od mojego miejsca zamieszania znajdę aż kilka gospodarstw, w których kupię wiele odmian dyń prosto od rolnika. Oprócz wymienionych już Hokkaido i piżmowej (odmiana Butternut), często sięgam po takie odmiany jak dynia prowansalska (odmiana Muscat de Provence), Acorn czy Blue Balet. Kilka lat temu odkryłam też dynię Futsu Black, która jest pyszna po upieczeniu, choć mniej słodka niż klasyczna dynia. Ważne, aby wybierać dynie patrząc na zastosowanie danej odmiany i próbować nowych, bo wśród mniej znanych odmian można znaleźć perełki smakowe.
Dynie mają tę zaletę, że przechowywane w chłodniejszym otoczeniu są bardzo wytrwałe i możemy kupić ją nawet kilka tygodni przed jej wykorzystaniem w kuchni. Dlatego na początku października zwykle kupuję większy zapas dyń do jedzenia i tych ozdobnych, a później wykorzystuję je przez cały miesiąc lub dłużej.
Mam trzy drogi przygotowania moich dyniowych pyszności. Najczęściej w mojej kuchni pojawiają się dania, przygotowane na bazie puree z dyni. Takiego puree użyłam do przygotowania wszystkich słodkich przepisów, które widzicie poniżej, ale nadaje się także do słonych potraw. Doskonałe są dyniowe gnocchi, które mając już gotowe puree z dyni zrobicie dosłownie w kilka chwil. Puree jest także bazą do wszelkich zup dyniowych lub dyniowo-warzywnych. Warto je zrobić! Zachęcam do przygotowania większej jego ilości z mojego przepisu na puree z dyni, zapasteryzowania puree w słoikach i sięgania do nich przez całą zimę!
Kolejnym sposobem na przygotowanie dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią.
I ostatnim sposobem na dynię jest jej przygotowywanie do słoików w dwóch postaciach: dyni w occie, którą wprost uwielbiam za jej słodko kwaśny smak, oraz nowości, którą odkryłam w tym roku, czyli dżemu z dyni. Przepis na dżem dyniowy pojawi się na blogu już w ten weekend!
Już za kilka dni bo 16 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. To doskonała okazja aby przypomnieć o kilku ważnych kwestiach istotnych przy wyborze owoców i warzyw. Warto wybierać te, produkowane w Polsce nie tylko ze względu na cenę, ale też brak dalekiego transportu i konieczności specjalnego przygotowywania warzyw i owoców do przewozu. Warto sięgać po te warzywa i owoce, które w danej porze roku są sezonowe, tak jak dynia na jesieni, pomidory latem, nowalijki na wiosnę. Warto też zamykać polskie warzywa i owoce w domowych przetworach! Cieszmy się sezonowymi warzywami, dostosowujmy gotowane potrawy do tego co aktualnie dostępne jest w sklepach i na pobliski targu. Wybierajmy w końcu zdrowo i smacznie!
A teraz zapraszam Was na pięć przepisów na ciasta i ciasteczka z dynią czyli przepyszne słodkości. Znajdziecie wśród przepisów 2 zupełnie nowe przepisy, na pyszne dyniowe ciasteczka z serowym lukrem oraz proste dyniowe muffiny czekoladowe. mam też 3 sprawdzone przepisy, które już być może znacie z bloga, ale warto je przypomnieć i jeszcze raz upiec w swojej kuchni.
CIASTECZKA DYNIOWE Z SEROWYM LUKREM
Przygotowanie: 2 h 15 minut
Porcje: 17-20 ciasteczek
Składniki ciasteczka:
- 330 g mąki pszennej
- 225 g puree z dyni (zobacz przepis na puree)
- 150 g białego cukru
- 140 g brązowego cukru
- 115 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu (możesz pominąć i dać nieco więcej cynamonu)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki polewa:
- 100 g kremowego serka do smarowania (typu Philadelphia)
- 50 g miękkiego masła
- 230 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski dodaj suche składniki ciasteczek: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj aby przyprawy połączyły się z mąką i odstaw.
- W drugiej misce lub w misie miksera zmiksuj miękkie masło z białym i brązowym cukrem na gładką, kremową masę. Następnie dodaj puree z dyni, jajko i ekstrakt z wanilii, miksuj aby wszystko się ładnie połączyło. Na koniec dodaj suche składniki i miksuj już krótko, dosłownie do połączenia.
- Przyszedł czas na chłodzenie ciasta, jest to koniecznie bo ciasto jest miękkie i bez chłodzenia praca z nim jest praktycznie niemożliwa. Możesz chłodzić je przez 1-10 h w lodówce, lub przyśpieszyć ten proces i wybrać 30-40 minut w zamrażarce.
- Wyjmij z lodówki/zamrażarki połowę ciasta (rozłóż pieczenie na 2-3 blachy, nie uda się tego zrobić na raz) i odrywaj z niego porcje wielkości mniej więcej 1 łyżki. Rób z nich kulki które spłaszczaj i układaj na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Pracuj z ciastem dość szybko aby nie miało szansy się ocieplić. Układaj ciasteczka w sporych odstępach bo urosną podczas pieczenia.
- Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 190 st C przez 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika trochę odczekaj a następnie przełóż ciastka na kratkę i wystudź je całkowicie.
- W czasie studzenia ciasteczek przygotuj lukier. Do misy dodaj serek i miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i miksuj do uzyskania puszystej, jednolitej masy lukrowej.
- Ubity lukier nakładaj za pomocą małego nożyka lub łyżeczki (idealny będzie mały nożyk do masła) na wystudzone ciasteczka. Układaj je na płaskiej powierzchni i posyp szczyptą cynamonu (najlepiej posypywać cynamonem za pomocą małego sitka).
- Ciasteczka najlepsze są do maksymalnie 2-3 dni po upieczeniu. Przechowuj je na talerzach luźno przykrytych folią w lodówce.
MUFFINY DYNIOWO-CZEKOLADOWE
Przygotowanie: 30 minut
Porcje: 12 muffinek
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g kakao w proszku
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 2 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
- 80 ml oleju roślinnego
- 240 g jogurtu greckiego
- 225g puree z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 200 ° C.
- Przygotuj blachę do pieczenia muffinek. Możesz użyć papierowych papilotek wkładanych do środka lub nasmarować każdy z otworów miękkim masłem.
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i wszystkie przyprawy. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: jajka, olej, jogurt, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Do mokrych dodaj suche składniki i za pomocą łyżki lub łopatki wszystko połącz.
- Połowę ciasta przełóż do drugiej miski i dodaj do niego kakao, wymieszaj.
- Do papierowych papilotek lub bezpośrednio do foremi wkłądaj naprzemiennie oba ciasta, raz dyniowe, raz czekoladowe. Przygotuj tak 12 muffinek.
- Wstaw blachę z muffinami do piekarnika i piecz je przez 17-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź na kratce i podawaj po przestygnięciu.
SERNIK DYNIOWY
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Zanim zrobiłam ten sernik nie do końca potrafiłam sobie wyobrazić ten smak, a jest genialny. Naprawdę warto sięgnąć po ten przepis, szczególnie z sezonie na dynie.
Składniki i sposób przygotowania:
Cały przepis znajdziesz tu: SERNIK DYNIOWY
CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
Przygotowanie: 1 h
Połączenie dyni i czekolady jest jednym z najczęściej wykorzystywanych, ale nic w tym dziwnego, jest przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki i sposób przygotowania:
Cały przepis znajdziesz tu: CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
MUFFINY DYNIOWE Z FIGAMI
Przygotowanie: 30 minut
Muffiny mają tą przewagę nad klasycznymi ciastami, że są naprawdę proste w przygotowaniu i ekspresowe w pieczeniu. Ciasto w 30 minut? Z tym przepisem to jest możliwe.
Składniki i sposób przygotowania:
Cały przepis znajdziesz tu: MUFFINY DYNIOWE Z FIGAMI
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.