Sezon dyniowy w pełni. Mam już przygotowany niemały zapas puree dyniowego, które jest doskonałą bazą do kolejnych przepisów. Dziś właśnie z mojego puree upiekłam pyszny dyniowy sernik. Pamiętajcie, że najlepiej upiec go dzień wcześniej, musi bowiem postać chwilę w lodówce. Ważne jest także to, aby nie mieszać/miksować go zbyt długo. Napowietrzenie i ubicie jaj powoduje, że sernik podczas pieczenia wyrośnie, a później opadnie.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na serniki:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
SERNIK DYNIOWY
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
– 170 g ciastek pełnoziarnistych
– 50 g roztopionego masła
– 500 g twarogu tłustego zmielonego
– 250 g serka mascarpone
– 4 duże jaja
– 120 g drobnego cukru do wypieków
– 350 g puree z dyni
– 200 g gotowej masy kajmakowej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania sernika
Przygotowanie:
- Ciasteczka wrzuć do miksera i zmiksuj na piasek. Do ciasteczek dodaj roztopione masło i wymieszaj. Foremkę z odpinanym spodem wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż ciasteczkowy piasek i ugnieć tworząc jednolity, cienki spód. Wstaw formę do lodówki na minimum 10 minut.
- Nastaw piekarnik na 160 st C i w tym czasie przygotuj masę sernikową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W mikserze umieścić wszystkie składniki i miksuj krótko, jedynie do połączenia. Nie można bowiem zbyt napowietrzać sernika aby nie opadł po upieczeniu. Masę przelej na przygotowany wcześniej spód.
- Do wysokiej brytfanny piekarnikowej wlej wodę do połowy wysokości. Foremkę z ciastem owiń z zewnątrz folią aluminiową i wstaw ją do naczynia z wodą. Piecz sernik w kąpieli wodnej przez 60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika przestudź i wstaw sernik do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu oprósz ciasto cynamonem i podawaj. SMACZNEGO!
- Deska Gąska Apolonia – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Arabela – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Aniela – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Adelajda – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Albin – duża150,00 zł
- Deska Gąska Aureliusz – duża150,00 zł
- Deska Gąska Ada – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Ala – mała120,00 zł
- Deska Gąska Ambroży – duża150,00 zł






2 comments
aż wstyd się przyznać, w tym roku nie jadłam jeszcze dyni… a jak patrzę na te wypieki, to mimo ze jestem baardzo niesłodyczowa, mój żołądek i kubki smakowe szaleją 😀
Ja też nie jestem słodyczowa, jak piekę ciasto to zjadam 1 max 2 kawałki. Ale jak piekę nauczyłam się zabierać ciasta do pracy, dzięki temu każdy zje po kawałeczku i wszyscy są szczęśliwsi. A dynię musisz koniecznie nadrobić, już sezon w pełni 😉