Mam co rok przygotowany niemały zapas puree dyniowego, które jest doskonałą bazą do kolejnych przepisów. Tym razem z mojego puree upiekłam pyszny dyniowy sernik. Pamiętajcie, że najlepiej upiec go dzień wcześniej, musi bowiem postać chwilę w lodówce. Ważne jest także to, aby nie mieszać/miksować go zbyt długo. Napowietrzenie i ubicie jaj powoduje, że sernik podczas pieczenia wyrośnie, a później opadnie.

Zajrzyj także do innych moich przepisów na serniki:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z brzoskwiniami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK DYNIOWY
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
– 220 g ciastek czekoladowych
– 80 g roztopionego masła
– 750 g sera sernikowego
– 4 jaja rozmiar L
– 120 g drobnego cukru do wypieków
– 350 g puree z dyni
– 200 g gotowej masy kajmakowej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania sernika
*Możesz także wykorzystać pokruszone ciasteczka do ozdobienia sernika.
Przygotowanie:
- Ciasteczka wrzuć do miksera i zmiksuj na piasek. Do ciasteczek dodaj roztopione masło i wymieszaj. Foremkę z odpinanym spodem wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż ciasteczkowy piasek i ugnieć tworząc jednolity, cienki spód oraz mniej więcej równy rant z boku. Wstaw formę do lodówki na minimum 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do160 stopni C i w tym czasie przygotuj masę sernikową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W mikserze umieścić wszystkie składniki i miksuj krótko, jedynie do połączenia. Nie można napowietrzać sernika aby nie opadł po upieczeniu. Masę przelej na przygotowany wcześniej spód.
- Do wysokiej brytfanny piekarnikowej wlej wodę do połowy wysokości. Foremkę z ciastem owiń z zewnątrz folią aluminiową i wstaw ją do naczynia z wodą. Piecz sernik w kąpieli wodnej przez 60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika przestudź i wstaw sernik do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu oprósz ciasto cynamonem, możesz ozdobić sernik też pokruszonymi ciasteczkami lub świeżymi figami. SMACZNEGO!

Tu ten sernik zrobiony na klasycznych ciasteczkach i bez wyższego rantu. Tak też możesz zrobić.



Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book HASHTAGI KULINARNE59,00 zł
Sernik z morelami
Ten sernik z pieczonymi morelami, to jeden z ciekawszych, jakie udało mi się w życiu zrobić, a doświadczenie w sernikach mam naprawdę spore. Sam sernik jest odpowiednio słodki, dość wyważony i kremowy, spód z ciemnych herbatników podkreśla go posmakiem czekolady, a pieczone morele są nadzwyczajnym, lekko kwaskowatym dodatkiem, który zaskoczy niejednego wielbiciela serników. Morele wcześniej…
Babka piaskowa
To jedna z bardziej klasycznych babek wielkanocnych, o pysznym maślanym smaku. Tym razem moją babkę ozdobiłam prostym lukrem z białej czekolady, na który przepis znajdziesz pod koniec tego przepisu i orzechów. Tym razem padło na pyszne i piękne pistacje, które tak bardzo urozmaiciły moją wielkanocną babę. Darmowy e-book 100 przepisów na makarony i gnocchi Zapisz…
Babka majonezowa
To idealny przepis na Wielkanoc, a majonez w składnie tej babki nie powinien Was zaskoczyć. Bo majonez to przecież olej i jajka, czyli podstawowe składniki dodawane do ciasta. A babka jest pyszna, lekko wilgotna i piaskowa. Zrobisz ją szybko, a efekt będzie smakował każdemu. Z podanej ilości ciasta zrobisz jedną większą babkę lub dwie mniejsze.…






4 comments
aż wstyd się przyznać, w tym roku nie jadłam jeszcze dyni… a jak patrzę na te wypieki, to mimo ze jestem baardzo niesłodyczowa, mój żołądek i kubki smakowe szaleją 😀
Ja też nie jestem słodyczowa, jak piekę ciasto to zjadam 1 max 2 kawałki. Ale jak piekę nauczyłam się zabierać ciasta do pracy, dzięki temu każdy zje po kawałeczku i wszyscy są szczęśliwsi. A dynię musisz koniecznie nadrobić, już sezon w pełni 😉
Ania, ciasto wygląda pięknie. Szkoda tylko, ze nie ma zdjęć po pokrojeniu. Tego z wysokim rantem ciasteczkowym. Pozdrawiam
Niestety zniknęło tak szybko że nie doczekało się foty 🙂