Mam co rok przygotowany niemały zapas puree dyniowego, które jest doskonałą bazą do kolejnych przepisów. Tym razem z mojego puree upiekłam pyszny dyniowy sernik. Pamiętajcie, że najlepiej upiec go dzień wcześniej, musi bowiem postać chwilę w lodówce. Ważne jest także to, aby nie mieszać/miksować go zbyt długo. Napowietrzenie i ubicie jaj powoduje, że sernik podczas pieczenia wyrośnie, a później opadnie.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na serniki:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z brzoskwiniami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK DYNIOWY
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
– 220 g ciastek czekoladowych
– 80 g roztopionego masła
– 750 g sera sernikowego
– 4 jaja rozmiar L
– 120 g drobnego cukru do wypieków
– 350 g puree z dyni
– 200 g gotowej masy kajmakowej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania sernika
*Możesz także wykorzystać pokruszone ciasteczka do ozdobienia sernika.
Przygotowanie:
- Ciasteczka wrzuć do miksera i zmiksuj na piasek. Do ciasteczek dodaj roztopione masło i wymieszaj. Foremkę z odpinanym spodem wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż ciasteczkowy piasek i ugnieć tworząc jednolity, cienki spód oraz mniej więcej równy rant z boku. Wstaw formę do lodówki na minimum 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do160 stopni C i w tym czasie przygotuj masę sernikową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W mikserze umieścić wszystkie składniki i miksuj krótko, jedynie do połączenia. Nie można napowietrzać sernika aby nie opadł po upieczeniu. Masę przelej na przygotowany wcześniej spód.
- Do wysokiej brytfanny piekarnikowej wlej wodę do połowy wysokości. Foremkę z ciastem owiń z zewnątrz folią aluminiową i wstaw ją do naczynia z wodą. Piecz sernik w kąpieli wodnej przez 60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika przestudź i wstaw sernik do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu oprósz ciasto cynamonem, możesz ozdobić sernik też pokruszonymi ciasteczkami lub świeżymi figami. SMACZNEGO!
Tu ten sernik zrobiony na klasycznych ciasteczkach i bez wyższego rantu. Tak też możesz zrobić.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Babka pistacjowa
To jedna z bardziej klasycznych babek wielkanocnych, o pysznym maślanym smaku. Możesz zrobić to ciasto w wersji klasycznej, uzyskując babkę piaskową. Ale dodanie do niej kremu pistacjowego przenosi babkę na inny poziom. Naprawdę warto! Darmowy e-book 100 przepisów na makarony i gnocchi Zapisz się do newslettera a od razu po potwierdzeniu wyślę Ci link do…
Tarta cytrynowa Lemon Curd
Przepyszna tarta, którą możesz zrobić zarówno w takiej formie prostokątnej w dedykowanej foremce, jak i w klasycznej okrągłej formie do tarty. Tatra ma genialny, cytrynowy smak. Nadzienie jest dość słodkie, ale jego smak jest niepowtarzalny. Dla zrównoważenia słodyczy możesz dodać kwaśne owoce do ozdoby, one fantastycznie zrównoważą smaki. Tę tartę polecam też szczególnie na Wielkanoc,…
Świąteczny makowiec
Strucla makowa to najbardziej klasyczne ciasto, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Z tym przepisem na pewno Ci się uda, idealnie wyrośnie i będzie przepyszny 🙂 Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:– Masa makowa– wieniec makowy– ciasto makowe na biszkopcie– ciasteczka z pieczątkami– podstawowy przepis na pierniczki– ciasteczka migdałowe– ciasteczka z melasą– kruche ciasteczka świąteczne– muffiny piernikowe–…
4 comments
aż wstyd się przyznać, w tym roku nie jadłam jeszcze dyni… a jak patrzę na te wypieki, to mimo ze jestem baardzo niesłodyczowa, mój żołądek i kubki smakowe szaleją 😀
Ja też nie jestem słodyczowa, jak piekę ciasto to zjadam 1 max 2 kawałki. Ale jak piekę nauczyłam się zabierać ciasta do pracy, dzięki temu każdy zje po kawałeczku i wszyscy są szczęśliwsi. A dynię musisz koniecznie nadrobić, już sezon w pełni 😉
Ania, ciasto wygląda pięknie. Szkoda tylko, ze nie ma zdjęć po pokrojeniu. Tego z wysokim rantem ciasteczkowym. Pozdrawiam
Niestety zniknęło tak szybko że nie doczekało się foty 🙂