Makaron carbonnara zrobisz z dosłownie kilku składników. I tak, do sosu nie dodaje się śmietany w żadnej postaci a żółtka, parmezan i boczek (a najlepiej guanciale lub pancettę). Jego przygotowanie jest naprawdę proste, jak wiesz, co jak zrobić, co z czym wymieszać, aby na patelni nie zrobiła się jajecznica.
To żółtka i parmezan tworzą ten pyszny sos, ale aby nabrał on odpowiedniej konsystencji wymieszaj je w wodą z gotującego się makaronu. Co jest istotne to, aby wodę odlewać dopiero pod koniec gotowania się makaronu, a nie w pierwszej fazie. dzięki temu będzie ona miała cudowne właściwości tworzenia kremowego sosu!
SPAGHETTI CARBONARA
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego
– 3-4 żółtka
– 100-150 g guanciale, pancetty lub tradycyjnego wędzonego boczku
– 5-6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
– 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
– sól
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Z makaronu zachowaj szklankę wody z gotującego się makaronu (odlej pod koniec gotowania). Zużyjesz jej część do sosu.
- Boczek, pancettę lub guanciale pokrój w niewielką kostkę.
- Zetrzyj parmezan lub grana padano. Do tartego sera dołóż świeżo mielony pieprz oraz żółtka i wymieszaj dokładnie, tworząc gęstą pastę.
- Na patelni bez dodatku tłuszczu usmaż boczek. Jak boczek będzie już rumiany, włóż na patelnię ugotowany makaron (najlepiej makaron gotować jednocześnie ze smażeniem boczku) i wymieszaj.
- Do masy z żółtkami i serem dołóż chochlę lub dwie wody z gotowania się makaronu i wymieszaj bardzo dokładnie, aby sos był jednolity, dość gęsty i bez grudek.
- Patelnię z makaronem z boczkiem zdejmuj z kuchenki i zalej makaron przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie wymieszaj i nakładaj makaron, póki jest ciepły na talerze. Posypuj dodatkowym parmezanem i zajadaj!
SMACZNEGO!
1 comments
tak. to jest prawdziwa carbonara, mniam