Ma moim blogu znajdziesz już makaron alla carbonara z dodatkiem śmietany, tym razem mam jednak najbardziej klasyczny przepis na pyszną carbonarę, gdzie w sosie nie ma odrobiny śmietany a jedynie jajko.Smakuje idealnie!
- Książka ZAPACH ŚWIĄT49,00 zł
- e-book HASHTAGI KULINARNE59,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
SPAGHETTI CARBONARA
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: około 20 minut
SKŁADNIKI:
– 200 g makaronu spaghetti lub innego
– 2 jajka
– 100 g boczku wedzonego
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 30 g sera Parmezan lub Grana Padano
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Jajka wbij do miski, dopraw sola i pieprzem i roztrzep. Dodaj połowę drobno startego sera i wymieszaj.
- Na patelni usmaż boczek aż tłuszcz się wytopi a boczek zrumieni. Nie dodawaj na patelnię już dodatkowego tłuszczu. Pod koniec smażenia dosłownie na 30 sekund przed końcem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj z boczkiem i wyłącz płomień pod patelnią. Dodaj natkę pietruszki.
- Kiedy patelnia już nieco przestygnie wlej jajka z serem i szybko wymieszaj. Patelnia nie może być zbyt gorąca bo jajka zetną się i stworzą jajecznicę a nie kremowy sos.
- Makaron przełóż na talerze, posyp pozostałym parmezanem i od razu podawaj.
SMACZNEGO!


- Książka ZAPACH ŚWIĄT49,00 zł
- e-book HASHTAGI KULINARNE59,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- WYPRZEDAŻ! Deska Gąska Aniela – średnia135,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł






One comment
tak. to jest prawdziwa carbonara, mniam