Sylwester w domu, u znajomych lub inne przyjecie wymaga trochę inaczej skomponowanego menu. W takich sytuacjach stawiam na przekąski, które mogę przygotować wcześniej, będą dobrze wyglądały na stole a do tego można podać je zimne.
Dziś mam dla Was 5 zupełnie nowych przepisów, które mają jedną wspólną cechę. Zostały przygotowane z produktami Patak’s, dlatego czuć w nich indyjskie smaki. W moich propozycjach wykorzystałam zarówno sosy, które świetnie nadają się na ciekawe dipy do warzyw lub smażonych kąsków, ale także pyszne pasty przyprawowe które wzbogacą smak większości dań.
Zapraszam Was zatem na przepisy na pyszne i proste paszteciki z mięsem indyka, tortille z kurczakiem i ciecierzycą, koreczki z twarogowym serem paneer, który zrobicie sami, kuleczki serowe i warzywa z dipami.
Zobacz też przepisy:
– indyjskie chlebki naan
PASZTECIKI Z MIĘSEM MIELONYM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
SKŁADNIKI:
– 400-500 g mięsa mielonego z indyka
– 2 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots
– 1 jajko
– 2-3 łyżki bułki tartej
– arkusz ciasta francuskiego
– ziarna sezamu do posypania pasztecików
Przygotowanie:
- Do mięsa mielonego z indyka dodaj jajko, pastę Tikka Masala Patak’s i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.
- PATAK’S MADRAS PASTE POTS – to pasta przyprawowa, w której znajdziesz kompozycje przypraw w oleju. W opakowaniu Paste Pots znajdziesz dwie nieduże porcje pasty. Idealnie nadają się do marynowania lub do dodania do sosu czy zupy. W sklepach znajdziesz też pastę tikka masala, o mniejszym poziomie ostrości.
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 3 części, tnąc je w poprzek dłuższej krawędzi.
- Mięso podziel na 3 części i stwórz z nich rulony o długości ciasta. Na każdej z części ciasta połóż rulon z indyka i zawiń ciasto łącząc brzegi na końcu. Najlepiej zrobić to z użyciem wody, tj. zanim zamkniecie końcówkę ciasta posmarujcie je od spodu odrobiną wody.
- Tak przygotowane rulony posyp sezamem, a następnie krój nożem na małe paszteciki.
- Paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 st C przez 20-25 minut do zrumienienia.
TORTILLE Z KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– 1 pierś z kurczaka
– pół szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
– 2 tortille
– 1 „odnoga” selera naciowego
– 3-4 łyżki sosu Butter Chicken Patak’s
– 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w małe kawałki, a selera w podobną kostkę. Na patelni podsmaż kurczaka, a jak będzie już prawie gotowy dodaj warzywa. Smaż jeszcze 2-3 minuty po czym dodaj sos Patak’s Butter Chicken.
- Podgrzewaj z sosem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Mięso podziel na dwie porcje, połóż je na tortillach i zawiń całość. Pokrój tortille na 4 części i użyj wykałaczek do tego aby tortille się trzymały.
KULKI SEROWE
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– 200 g sera białego
– 200 g sera feta
– 1 łyżeczka pasty tikka masala Patak’s
– zioła do otoczenia kuleczek – u mnie czarnuszka i czerwony pieprz
Przygotowanie:
- Do miski dodaj obydwa rodzaje sera i pastę tikka masala. Wymieszaj dokładnie, ja robię to widelcem.
- Z sera zrób kulki. Możesz podawać je w takiej formie, użyć ulubionych przypraw lub ziół do otoczenia kulek.
KORECZKI Z PANEER
PRZYGOTOWANIE: 20 minut + wykonanie sera paneer
SKŁADNIKI:
– 200-250 g sera paneer (w tym przepisie na sałatkę z paneer znajdziesz przepis na jego zrobienie w domu)
– 2 łyżeczki pasty Patak’s Madras
– 1-2 jabłka
– oliwki, pomidorki, inne dodatki
– wykałaczki
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Zrób lub kup ser paneer czyli domowy twaróg, pokrój go w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego pastę Patak’s Madras. Chwilę podgrzewaj.
- Na patelnię dodaj ser paneer i smaż 4-6 minut obracając ser aby pasta pokryła go z każdej strony.
- Z sera i dodatków przygotuj koreczki. Możesz wbić je w jabłko, dzięki czemu łatwiej je podać.
WARZYWA Z DIPAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut + wykonanie sera paneer
SKŁADNIKI:
– warzywa: marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek, inne
– sosy Patak’s – możesz wybrać dowolne, ja proponuję Korma, Tikka Masala i Butter Chicken
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w słupki, aby łatwo było je chwacić i pomaczać w sosie.
- Sosy wystarczy podgrzać aby wygotował się ocet którym są naturalnie konserwowane. W tym celu podgrzewaj każdy z sosów przez 12-15 minut. Po podgrzaniu możesz je podawać nawet na zimno.
*Wpis powstał we współpracy z marką Patak's
1 comments
Naprawdę dużo interesujących pomysłów , na pewno coś wykorzystam, szczególnie że sylwester w tym roku u mnie 🙂 Na pewno będzie świetna impreza! Pozdrawiam serdecznie!