Indyjskie chlebki naan to jeden z podstawowych składników kuchni tamtego regionu. Podaje się je do wielu potraw typu curry, często zamiast ryżu lub jako drugi dodatek. Możesz zrobić je w takiej postaci jak pokazałam w przepisie lub polać rozpuszczonym masłem .
Tradycyjnie chlebki wypieka się w glinianym piecu, jednak w domowych warunkach też możesz je przygotować. Idealnie nadaje się do tego kamień do pizzy, to własnie na nim piekłam swoje. Ale jeśli go nie posiadasz to wykorzystaj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zajrzyj też do:
– chlebek z pesto
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Ilość porcji: 3-4 spore placki
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
– pół łyżeczki suchych drożdży
– 3-4 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub innego gęstego
– 125 ml ciepłego mleka
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka cukru
– płaska łyżeczka soli
– ewentualnie do podania – rozpuszczone masło, ziarna czarnuszki, inne
Przygotowanie:
- Do ciepłego mleka wsyp drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski wsyp wszystkie składniki oprócz dodatków do podania, a następnie wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto na jednolitą, nieklejącą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei (może to być wynikiem konsystencji jogurtu), dodaj więcej mąki. Ciasto po zagnieceniu odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.
- Nastaw piekarnik na 250 st C. Z ciasta oddzielaj mniejsz części i wałkuj na cienkie placki. Ich wielkość zależy od ciebie. Placki powinny mieć kilka milimetrów grubości po rozwałkowaniu. Rób to na blacie podsypanym mąką.
- Placki piecz przez około 6 minut aż napuchną i zrumienią się miejscami. Jeśli używasz czarnuszki lub innych dodatków dodaj je pod koniec i lekko wciśnij w ciasto wałkiem.
- Podawaj z ulubionymi potrawami kuchni indyjskiej.
SMACZNEGO!








One comment
Wyglądają wspaniale. Takiego przepisu potrzebowałam 🙂