Madras z soczewicą i batatem

Dziś zdecydowałam się na najbardziej pikantny spośród sosów Patak’s. Znajdziecie go w produkcie 3 steps – w którym w osobnych saszetkach są przyprawy, pasta przyprawowa i sos pomidorowy. W saszetce z przyprawami jest czarny pieprz, chilli, goździki, liście curry i gorczyca, w drugiej saszetce z pastą przyprawową znajdziecie już większą ilość przypraw w tym kolendrę, kurkumę, kmin rzymski i kozieradkę. W ostatniej największej saszetce znajdziecie sos pomidorowy, ale z dodatkiem puree z cebuli czy puree z imbiru.

Produkt zawiera naturalny konserwant w postaci octu, który wygotujecie podczas obróbki cieplnej. Pasta madras jest najbardziej pikantna, jednak możecie dodać tylko część chilli dostępnego w pierwszej saszetce. To zależy już tylko od Was. Do tak pikantnych smaków idealnie pasuje słodki batat!

MADRAS Z SOCZEWICĄ I BATATEM

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
–1 średniej wielkości batat
– pół szklanki zielonej soczewicy
– 1 opakowanie Madras Meal KIT – prosty sos w 3 krokach
-1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
– do podania: ryż, domowe chlebki naan
– świeże listki kolendry do przybrania

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz przez 10-20 minut przed zagotowaniem.
  2. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm.
  3. Otwórz pierwszą z saszetek Patak’s Madras Meal Kit. Jej zawartość wsyp na rozgrzany olej, możesz dodać całą papryczkę chilli lub jedynie jej część.
  4. Podsmażaj 20 sekund po czym dodaj pastę przyprawową z saszetki numer 2 oraz wodę. W przepisie na opakowaniu jest 50 ml wody, Ty dodaj jednak 100 ml ze względu na to, że soczewica wypije jej dużą część, 50 ml wystarczy przy kurczaku lub warzywach które się tylko smaży.
  5. Gotuj przez 2-3 minuty po czym dodaj soczewicę i batata i smaż kolejne 4-5 minut.
  6. Na koniec dodaj sos pomidorowy z ostatniej saszetki, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około 15-20 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.
  7. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry i ryżem lub chlebkami naan. Polecam zrobienie ich samodzielnie w domu z mojego przepisu na chlebki naan.

Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką Patak’s

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Madras z soczewicą i batatem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!