Wiele lat temu miałam okazję testować różne wypieki na sodzie i wiem, że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie jestem ich wielką fanką, bo w porównaniu z wypiekami na drożdżach, a w szczególności na zakwasie smak nie jest rewelacyjny. Ale …. proziaki trochę odbiegają od tego co dotychczas uważałam o pieczywie na sodzie, są też proste, ale dodatek maślanki, dzięki temu ciekawy smak i niesamowicie szybkie przygotowanie na patelni powodują, że będę do nich wracała nie raz!
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
PROZIAKI – BUŁECZKI Z PATELNI
Ilość: 6-7 sztuk
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 250-290 g mąki pszennej typ 450 lub krupczatki (klasycznej mąki pszennej dasz nieco mniej, krupczatki odrobinę więcej, musisz dopasować do konsystencji ciasta)
– 200 ml maślanki
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj maślankę, 250 g mąki, sól i sodę. Miksuj z użyciem końcówki typu hak.
- Jeśli ciasto jest nadal bardzo klejące, dodaj nieco więcej mąki. Przy krupczatce użyłam blisko 290 g mąki. Ale jej ilość zależy też od samej maślanki.
- Pozostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.
- Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto na blat i jeśli nadal się lepi to podsyp je też na górze odrobiną mąki. Za pomocą wałka (alternatywnie ugniatając dłońmi) rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj średniej wielkości koła. Z tej porcji ciasta wyjdzie 6-7 bułeczek.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Układaj bułeczki na patelni w odstępach (urosną) i podsmażaj je z obu stron, aż urosną, zrobią się chrupiące z zewnątrz, a nawet nieco ściemnieją. Możesz dla pewności podgrzewać je pod pokrywką.
- Bułeczki podawaj z dowolnymi dodatkami, najlepsze są jeszcze ciepłe 🙂
SMACZNEGO!
2 comments
Moje dzieciństwo! Proziaki pochodzą z mojego rodzinnego podkarpacia i pamiętam ten smak, jeszcze ciepłego pieczywa z dżemem i ciepłym mlekiem prosto od krowy albo z własnym masełkiem Ach tego trzeba spróbować!
Pozdrawiam!
Nigdy nie jadłam takich proziaków. Zapisuję przepis, bo jest bardzo prosty. Na pewno spróbuję proziaków!