Ten piękny i rustykalny w kształcie chlebek jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że zobaczysz na dole zdjęcia krok po kroku jak go zwinąć i przekroić, a chlebek będzie cieszył nie tylko oczy ale i Twoje podniebienie 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– chlebek z cukinii
– chlebek zapiekany z szynką i serem
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe
CHLEBEK Z PESTO
PRZYGOTOWANIE: 2 h 30 minut
Składniki:
– 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
– 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
– 2 łyżki płynnego miodu
– 3 jajka rozmiar L
– 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki bardzo miękkiego masła
– 4 – 5 łyżek zielonego pesto
PRZYGOTOWANIE:
- Do misy miksera dodaj mąkę, mleko, suche drożdże, miód, jajka, sól. Wszystko zmiksuj za pomocą haka (ciasto będzie gęste, chlebowe), powinno po potrwać około 4 minut.
- Dodaj do ciasta 2 łyżki masła i ponownie miksuj przez nieco ponad 2 minuty.
- Ostaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 h, powinno podwoić swoją objętość.
- Rozwałkuj ciasto na dość cienki prostokąt, zobacz zdjęcie poniżej KROK 1.
- Ciasto posmaruj pesto, ja użyłam zielonego pesto ale możesz użyć dowolnego lub mieszanki ziół, czosnku i oliwy. W każdej wersji wyjdzie super 🙂 KROK 2
- Przechodzimy do zwinięcia ciasta, zwijaj je dość ciasno wzdłuż dłuższej krawędzi, zabezpieczając końce aby pesto nie wypłynęło.
- Następnie za pomocą noża natnij ciasto wzdłuż, tak aby zostawić nie naciętą końcówkę ciasta – KROK 3.
- Dwie przekrojone części zawiń w tak zwany kłos – KROK 4.
- Rozpoczynając od środka ciasta zawiń końcówki – jedną w jedną stronę, drugą w drugim kierunku, aby otrzymać pyszny zawinjaniec. KROK 5.
- Tak przygotowane ciasto pozostaw na około 40-45 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C, wstaw do niego chlebek i piecz przez 30-35 minut. Pod koniec pieczenia możesz posmarować chlebek odrobiną oliwy z oliwek.
- Wyjmij chlebek z piekarnika, nieco ostudź. Podawaj z masłem i dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpesto-9-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpesto-2-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpestoihummusy-1-768x1024.jpg)
Przygotowałam dla Was instrukcję krok po kroku 🙂
KROK 1
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpestokrokpokroku-1-768x1024.jpg)
KROK 2
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpestokrokpokroku-2-768x1024.jpg)
KROK 3
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpestokrokpokroku-3-768x1024.jpg)
KROK 4
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpestokrokpokroku-4-768x1024.jpg)
KROK 5
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpestokrokpokroku-5-768x1024.jpg)
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/10/chlebekpesto-9.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
3 comments
Wow, świetnie wygląda 🙂
czy ja dobrze widzę, że składnikiem są drożdże, ale nie jest napisane, kiedy ich użyć? Pewnie w 1.kroku, ale nie jestem do końca pewna 🙂
już poprawiłam aby wszystko było w 100% jasne 🙂