Planujesz zrobienie obiadu w formie potrawki z mięsa, ryb lub owoców morza? A może chcesz zjeść pyszne pieczywo maczane w oliwie. Rozwiązaniem w obu przypadkach będzie właśnie włoska focaccia, tym razem zrobiłam ją z pomidorkami koktajlowymi. Wybrałam te dostępne z gałązkami, dzięki temu moja focaccia nie tylko smakuje pysznie, ale genialnie wygląda. Mój chlebek podałam do potrawki z kalmarów, pysznej naprawdę. Całość warta powtórzenia i to nie raz.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
-500 g mąki pszennej
– 325 ml ciepłej wody
– paczka suchych drożdży
– 1 łyżka soli
– 3 łyżki oliwy
– na wierch: oliwa, sól morska, 10-15 pomidorków koktajlowych
- Do misji wsypcie mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość wyrabiajcie za pomocą dłoni lub miksera i świderkowatych końcówek. Ciasto powinno być zwarte i jednolite, oraz nie kleić się za bardzo do dłoni.
- Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie na 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Blachę posmarujcie oliwą (nawet jeśli używacie papieru do pieczenia to wlejcie na niego odrobinę oliwy i posmarujcie).Ciasto podzielcie na 3-4 porcje i zróbcie lekko wydłużone placki. Na blachę wyłóżcie placki i ugniećcie je palcami aby miały ok 2-3 cm grubości. Ostawcie na kolejne 30 minut aż podwoi objętość.
- Posmarujcie ciasto za pomocą kuchennego pędzla odrobiną oliwy, posypcie solą i wetknijcie pomidorki koktajlowe.
- Pieczcie przez 10 minut w temperaturze 250 st C, a następnie zmniejszcie temperaturę do ok 200 st C i pieczcie jeszcze 10 minut.
- Podawajcie focaccię od razu. Najlepsza jest z oliwą zmieszaną z czosnkiem i suszonym oregano, lub jako dodatek do dań gulaszowych.
Smacznego!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą