Zrobienie takich kalmarów w cieście w domowych warunkach jest naprawdę proste. Wystarczy kilka składników i spora ilość oleju aby mogły się one usmażyć w głębokim tłuszczu. Sam proces ich przygotowania jest już dość krótki.
Jakie sosy podać do kalmarów? Możecie podać je ze słodkim sosem chilli lub sosem aioli z czosnkiem. Te sosy według mnie najbardziej pasują do tych smażonych kalmarowych krążków.
Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do:
– kalmary ze szpinakiem
– chorwackie kalmary w czosnku
– przepis na ośmiornicę
– pad thai z kurczakiem
– małże w białym winie
– żabie udka
– zupa rybna z owocami morza
SMAŻONE KALMARY
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut + rozmrażanie
Składniki:
– 500 g mrożonych kalmarów (wybierz najlepiej oczyszczone i pokrojone)
– 150 g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka chili w proszku
– płaska łyżeczka soli
– 1/2 l oleju do smażenia (najlepiej rzepakowy)
Przygotowanie:
- Kalmary rozmrażaj. Najlepiej robić to w warunkach chłodniczych czyli w lodówce, taki proces rozpoczynam dnia poprzedniego wieczorem a następnego dnia kalmary są gotowe do przygotowania.
- Do głębokiej patelni lub woka wlej olej i mocno go rozgrzej. Olej powinien mieć temperaturę około 180 st C.
- Z mąki, soli i chilli zrób mieszaninę. Ta mieszanka powinna wystarczyć sama w sobie, ale jeśli woli grubszą panierkę to najpierw kalmary należy zanurzyć w lekko ubitym białku a dopiero później w mące z dodatkami. Ja wybrałam tylko mąkę, efekt sami możecie podejrzeć na zdjęciach.
- Smaż partiami strzepując nadmiar mąki z kalmarów. Smażenie trwa około 4-5 minut w zależności od wielkości kalmarów. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, tak aby wchłonął on nadmiar tłuszczu.
- Podawaj od razu z wybranymi sosami. SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
2 comments
Kluczem do sukcesu w przypadku smazenia kalmarow jest uwazne pilnowanie czasu smazenia. Kalmary beda miekkie i delikatne, jesli bedziemy je smazyc krotko i w oleju o wysokiej temperaturze. Zbyt dlugie smazenie sprawia, ze kalmary staja sie gumowate i tego procesu nie da sie odwrocic. Wystarczy poltorej do dwoch minut smazenia z kazdej strony, zeby krazki byly gotowe. Wazne jest takze odpowiednie przygotowanie kalmarow. Pokrojone i umyte nalezy bardzo dokladnie osuszyc, bo wilgoc sprawi, ze panierka namoknie, a tluszcz bedzie pryskal. Nie nalezy tez zatloczyc smazalnika i wrzucac zbyt wielu kawalkow naraz, bo to rowniez wplynie na obnizenie temperatury tluszczu i w efekcie otrzymamy gumowe, przesmazone kalmary.
Uwielbiam świeże owoce morza, kalmary również. Właśnie mi przypomniałaś o tym, żeby sprawić sobie takie kalmary!