Pad thai z kurczakiem

Uwielbiam pad thai w każdej możliwej wersji. Tym razem zrobiłam go z kurczakiem, ale równie dobry jest z krewetkami, tofu czy warzywami. Możecie także połączyć dodatki i dodać zarówno tofu jak i kurczaka, to też super opcja. Do przygotowania pad thai potrzebujecie najlepiej woka lub dużej patelni.

Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
zupa pho z kurczakiem
sataye z kurczaka
tajska zupa z kurczakiem
ryż smażony z kurczakiem

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 200 g makaronu ryżowego
– pierś z kurczaka
– pół szalotki lub 2 -3 dymki ze szczypiorem
– garść kiełków fasoli mung
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– garść rozgniecionych orzeszków ziemnych
– łyżeczka brązowego cukru
– 1 limonka
– 1 -2 papryczki chilli
– 2 jajka
– 1 limonka do podania

Przygotowanie:

  1. Makaron wyjmij z opakowania i namocz w ciepłej wodzie.
  2. Z czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, połowy szalotki lub białej części dymki, papryczek chilli, soku z limonki i cukru przygotuj sos w blenderze. Zetrzyj wszystko na jednolity sos.
  3. Do woka dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej go i wrzuć namoczony makaron i przygotowany sos. Smaż aż makaron zmięknie i przejdzie smakiem. Przełóż makaron na talerz i w tym samym woku wlej olej i podsmaż pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka. Po usmażeniu dodaj ponownie makaron, smaż 2 minuty i zgarnij całość na bok patelni. Na wolnej części wbij jaja i zetnij je szybko po czym wymieszaj całość dania na patelni.
  4. Dodaj kiełki fasoli mung, posiekaną dymkę z zielonym szczypiorem oraz rozgniecione (najlepiej w moździerzu) orzeszki ziemne. Orzeszki powinny być mniejsze ale nie rozgniataj ich na pył. Powinny chrupać przy jedzeniu 🙂
  5. Podawaj od razu z cząstkami limonki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pad thai z kurczakiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 28/11/2018

      możesz go w ostateczności pominąć, ale raczej nie zastąpisz

  • besta

    Opublikowane 29/11/2018

    Odpowiedz

    Czy możesz polecić dobry sos ostrygowy i dobry sos rybny?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/11/2018

      Ja używam sosów Blue Dragon, zdecydowanie polecam 🙂

  • Marietta

    Opublikowane 29/11/2018

    Odpowiedz

    Do tej pory jakoś Pad thai mi nie podchodziło, jednak nigdy nie próbowałam go zrobić, sama, przekonałaś mnie że warto sprawdzić ten przepis samemu, może jednak się do tego przekonam, kto wie 🙂 Pozdrawiam.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/11/2018

      Jasne, musisz spróbować. Mam nadzieję że zmienisz zdanie po tym przepisie 🙂

  • Kamila

    Opublikowane 30/11/2018

    Odpowiedz

    To jest przepis którego szukałam cały tydzień. Miałam ochotę właśnie zrobić coś ciekawego na piątkowy obiad i udało się. Dzisiaj po pracy lece po składniki i spróbuję odtworzyć twój przepis. Ciekawe jak mi wyjdzie.

  • Kasia

    Opublikowane 30/11/2018

    Odpowiedz

    Pad Thai jest naprawdę świetnym daniem, czasami lubię zrobić je u siebie w domu. Powiem szczerze, że takie domowe, smakuje dużo bardziej niż kupne w sklepie, chyba że znasz jakieś dobre knajpki gdzie robią idealne.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kotleciki jagnięce

Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak's....

Zamknij