Krążki kalmarów cieście

Zrobienie takich kalmarów w cieście w domowych warunkach jest naprawdę proste. Wystarczy kilka składników i spora ilość oleju aby mogły się one usmażyć w głębokim tłuszczu. Sam proces ich przygotowania jest już dość krótki.

Jakie sosy podać do kalmarów? Możecie podać je ze słodkim sosem chilli lub sosem aioli z czosnkiem. Te sosy według mnie najbardziej pasują do tych smażonych kalmarowych krążków.

Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do:
kalmary ze szpinakiem
chorwackie kalmary w czosnku
przepis na ośmiornicę
małże w białym winie
żabie udka
zupa rybna z owocami morza

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
– 3 duże kalmary (możesz użyć mrożonych)
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– pół szklanki mąki pszennej
– 2-3 łyżki  mąki kukurydzianej
– sól, pieprz
– 1/2 l oleju do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)

Przygotowanie:

  1. Kalmary pokrój na dość cienkie krążki, grubości 5-7 mm. W jednej misce wymieszaj jajka, mleko i spore szczypty soli oraz pieprzu. wszystko połącz. W drugiej misce połącz obie mąki.
  2. Do głębokiej patelni wlej olej i mocno go rozgrzej. Kalmary wymaczaj najpierw w jajku, a następnie w mące, mąka powinna całkowicie pokryć krążki. Krążki kalmarów wrzuć na gorący olej i smaż 1-2 minuty aż do zrumienienia.
  3. Podawaj od razu z wybranymi sosami.
    SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krążki kalmarów cieście
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Omlet z szynką parmeńską

Omlet kojarzy się wszystkim z daniem śniadaniowym, choć mi zdarza się robić go także na kolację. Wtedy mój podstawowy omlet...

Zamknij