Jabłka częściej wykorzystujemy do słodkich potraw i ciast, ale one idealnie nadają się także do użycia w daniach wytrawnych. Jabłka pieczone jako dodatek do mięs, jabłka lekko podsmażone dodane do sosu, możliwości jest naprawdę mnóstwo!
Dziś przygotowałam dla was fantastyczny przepis na schab z jabłkami w sosie z dodatkiem cydru. Duszony schab zrobi się miękki i soczysty a sos będzie miał zarówno słone jak i słodkie nuty. Do sosu na sam koniec podsmaż pyszne polskie jabłka i dodaj je dosłownie w ostatniej chwili. Całość będzie fantastyczna!
Pamiętajcie, że polskie jabłka spełniają najbardziej rygorystyczne normy jakości, dlatego na skórkach polskich jabłek nie znajdziemy szkodliwych substancji wynikających ze sposobu uprawy lub przechowywania. Oczywiście należy pamiętać, że każdy owoc przed spożyciem trzeba umyć! Możecie zatem zjadać jabłka w całości i nawet do smażenia nie ma konieczności ich obierania.
SCHAB Z JABŁKAMI
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
- 4-6 kotletów schabowych bez kości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 cebula
- 1 laska selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu (możesz też użyć tymianku)
- 1,5 łyżki mąki
- 250 ml cydru jabłkowego
- 125ml bulionu z kurczaka lub warzyw
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 jabłka
Przygotowanie:
- Kotlety wieprzowe dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kotlety 2 minuty z każdej strony aż się zrumienia. Zdejmij kotlety z patelni i odstaw je na kilka chwil.
- Posiekaj drobno cebulę, selera naciowego i czosnek. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, selera i smaż 5-6 minut. Dodaj czosnek, gałązkę rozmarynu lub tymianku i dodaj 50 ml cydru z podanej porcji.
- Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj a następnie wlej gorący bulion oraz resztę cydru. Chwilę gotuj po czym włóż ponownie na patelnię podsmażone kotlety wieprzowe i rozpocznij gotowanie. Należy to robić pod przykryciem przez około 40 minut, do miękkości.
- Jak kotlety zrobią się już miękkie pokrój jabłko na cząstki, usuwając gniazdo nasienne. W zależności od odmiany możesz obierać jabłka lub nie, niektóre z odmian mają delikatną skórkę. Ja tym razem wybrałam słodką odmianę jabłek.
- Jabłka podsmażaj na drugiej patelni na maśle klarowanym, tak aby zrobiły się rumiane z obu stron. Dodaj jabłka do mięsa i sosu i podawaj posypane świeżym rozmarynem (opcjonalnie tymiankiem).
CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.