Idealne cynamonowe drożdżówki, niesamowicie puszyste i delikatne. Możesz je upiec tak samo jak ja w dużej okrągłej formie do tortu lub podzielić na więcej porcji i upiec na blaszce prostokątnej, kładąc je w sporych odstępstwach.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Polecam Ci także moje przepisy na inne bułeczki:
Bułeczki cynamonowe
Jagodzianki – najlepsze!
Drożdżówki z serem i borówkami
Drożdżówki z serem i rabarbarem
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Racuchy drożdżowe
CYNAMONKI DYNIOWE
Przygotowanie: około 2 h 20 min
Składniki ciasto drożdżowe:
– 80 ml ciepłego mleka
– 30 ml wody
– 7-8 g drożdży suszonych (lub 25-30 g świeżych)
– 180 g puree z dyni
– 450 g mąki pszennej
– 100 g cukru białego
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki masa cynamonowa:
– 100 g brązowego cukru
– 2 czubate łyżeczki cynamonu
– 60 g roztopionego masła
- dodatkowo 1 jajko do nasmarowania bułeczek
Składniki lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– sok z połowy limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od lekkiego podgrzania mleka i wody do około 30 st C. Do mleka z wodą dodaj suszone lub świeże drożdże, 1 łyżkę cukru z podanej porcji i odstaw na 20 minut.
- Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, puree z dyni, cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak.
- Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1 h w ciepłe miejsce (najlepiej 25-30 st). Ciasto musi wyrosnąć.
- Przygotuj kolejne niezbędne rzeczy. Masło (60 g) rozpuść w garnuszku. W miseczce wymieszaj brązowy cukier i cynamon.
- Rozwałkuj ciasto (najlepiej robić to na silikonowej macie) do kwadratu, ciasto powinno mieć 3-4 mm grubości. Tak przygotowane ciasto nasmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzla kuchennego. Następnie posyp ciasto przygotowanym cukrem z cynamonem, zostawiając z jednego boku około 1 cm luzu. Przyda się ten centymetr aby zalepić rulon na końcu.
- Roluj delikatnie ciasto a następnie pokrój je w poprzek na 8 bułeczek, najpierw na pół, później każdą z połówek na pół i jeszcze raz na pół.
- Tak przygotowane ruloniki układaj w okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia – pierwszą na środku a pozostałe naokoło. Możesz też pokroić ciasto na 10-12 bułeczek i piec je na płaskiej blasze.
- Pozostaw bułeczki na blasze na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Rozkłóć jajko i nasmaruj bułeczki, używając do tego pędzla kuchennego. Piecz bułeczki przez 25 minut.
- Z cukru pudru i soku z limonki przygotuj lukier, dobierając proporcje tak aby lukier był gęsty ale dało się nim łatwo polać bułeczki za pomocą łyżki. Polukruj bułeczki kiedy całkowicie wystygną.
Smacznego!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/10/dyniowecynamonki-3-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/10/dyniowecynamonki-13-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/10/dyniowecynamonki-9-768x1024.jpg)
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/10/dyniowecynamonki-4.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)