To zdecydowanie najbardziej chrupiące i najlepsze ciasto do ryby, jakie miałam okazję jeść. A do tego nie jest trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników, dobra świeża ryba i smażenie na dobrej jakości oleju. I tyle, tak prosto i tak szybko.
Podaj swoją rybę z ziemniakami lub frytkami, z pyszną domową surówką na przykład z kapusty kiszonej. Będzie extra!
Polecam Wam także:
– kotlety rybne
– Przepis na turbota
– Ryba w soli
– Pieczone paluszki rybne
– Halibut pieczony
– Ryba z frytkami
– Smażona flądra
– Pulpety rybne w sosie pomidorowym
– Surówka z włoskiej kapusty
RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
Przygotowanie: około 30 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
– 400-500 g mintaja lub innej białej ryby morskiej
– 50 g mąki pszennej
– około 150 ml zimnego jasnego piwa
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– sól, pieprz i sok z cytryny
– olej do smażenia (np. rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE:
- Filety ryby pokrój na mniejsze kawałki, rybę posól i popieprz oraz skrop sokiem z cytryny.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bardzo zimnym piwem. Ciasto powinno miec konsystencję gęstej śmietany,
- Na patelni rozgrzej olej, powinno go być dość dużo, rybę bowiem smaży się dość krótko w głębszym oleju. Rybę zamaczaj w cieście z obu stron i od razu wrzucaj na dobrze rozgrzany olej. Smaż rybę na rumiany kolor.
- Po zdjęciu ryby z patelni układaj ją na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Panierka powinna być rumiana i bardzo chrupiąca.
- Rybę podawaj z ulubionymi dodatkami od razu po usmażeniu.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł