Boczniak to taki fantastyczny grzyb, który z powodzeniem może zastąpić dania mięsne. Jest pyszny, aromatyczny i sycący. A jak zrobicie go w takiej panierce, jak ta poniżej pokochają go wszyscy, bez wyjątku.
Bardzo lubię dodawać boczniaki do dań typu jajecznica. Tak naprawdę wystarczy, że drobno pokroicie grzyby, podsmażycie i wbijecie jaja oraz dodacie nieco przypraw. Efekt wyjdzie fantastyczny!
Polecam Wa też inne przepisy z grzybami:
Meksykańskie tortille z boczniakami
Flaki z boczniaków
Tortellini z pieczarkami
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Galette z pieczarkami i gorgonzolą
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Grzanki z pieczarkami i szpinakiem
Risotto z pieczarkami i groszkiem
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Szakszuka z pieczarkami i kozim serem
Makaron z pieczarkami i bakłażanem
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem
Makaron z pieczarkami
Makaron z szynką i pieczarkami
Zapiekanki z pieczarkami
Pizza z szynką i pieczarkami
Zupa pieczarkowa
Angielskie śniadanie
BOCZNIAKI W CHRUPIĄCEJ PANIERCE
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-4 (dwie samodzielne lub 4 obiadowe do łączenia z innymi składnikami obiadu)
Składniki:
– 200 – 250 g boczniaków
– 2-3 jajka rozmiar L
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka papryki (polecam pół na pół wędzonej i ostrej)
– 8-10 łyżek bułki tartej
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotuj dwa głębokie talerze, takie jak do panierowania kotletów schabowych. Do jednego wsyp bułkę tartą a do drugiego wbij jaja.
- Do jaj dodaj sól, pieprz oraz paprykę. Możesz użyć papryki słodkiej, ale ja zdecydowanie polecam Ci wędzoną paprykę dla jej dymnego aromatu oraz paprykę ostrą dla wydobycia smaku dania.
- Wymieszaj bardzo dokładnie jajka z przyprawami.
- Umyte i osuszone boczniaki panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Z uwagi na kształt boczniaków trzeba czasem nieco nasypać bułki na mniej dostępne miejsca, aby boczniak był cały pokryty panierką.
- Panierowane boczniaki smaż w dość sporej ilości rozgrzanego tłuszczu aż się zezłocą. Na koniec połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Boczniaki panierowane to doskonały pomysł na obiad. Możesz podać je zamiast mięsnego kotleta. Możesz je zjadać także same, maczając w sosie. Polecam Ci do nich mój przepis na pikantny sos pomidorowy.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł