Pierogi z pieczarkami i żółtym serem

Nie mogę się ostatnio odczepić od pierogów, tym bardziej że jeden z moich czytelników poprosił o instruktaż lepienia pierogów, co już prawie zrobiłam. Już niedługo pojawi się krótkie video z kilkoma patentami na piękne i kształtne pierożki, bo pierogowych przepisów  znajdziecie na blogu już naprawdę dużo. Czekam teraz na wiosnę i lato aby przygotować kilka wersji na słodko z owocami 🙂

O tych pierogach dotychczas tylko słyszałam, ale były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Smakują prawie jak moje przepyszne zapiekanki z pieczarkami, ale w końcu to połączenie pieczarek, cebuli i żółtego sera. Naprawdę polecam Wam przepis.

Polecam Ci także przepisy:
przepisy na pierogi
pierogi z soczewicą
pierogi z mięsem
pierogi z kaczką
pierogi ze szpinakiem i fetą
pierogi z dynią
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi ruskie
zielone pierogi
leniwe

pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów
Przygotowanie: 1 h 30 minut

Składniki:
– porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 20-25 pieczarek
– 1 duża cebula
– 200 g żółtego sera typu gouda
– sól, pieprz,
– 1-2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Wystarczy 2-3 minuty aby się zeszkliła. Dodaj starte pieczarki i smaż aż odparuje woda. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jak pieczarki zmiękną i odparuje się płyn, wyłącz płytę i ostaw do przestygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę.
  4. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć nadmiar wilgoci i ułatwić Ci lepienie pierogów.
  5. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
  6. Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju.
  7. UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć przed włożeniem ich do pojemnika i do lodówki lub zamrażarki. Jeśli dodatkowe pierogi od razu włożysz do naczynia i nawet dodasz odrobinę tłuszczu, zlepią się ze sobą.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Halina

    Opublikowane 19/02/2018

    Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis na ciasto na pierogi.Nigdy jeszcze nie robiłam z pieczarkami i żółtym serem ,spróbuje.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 19/02/2018

      koniecznie spróbuj, gwarantuję że je polubisz 🙂

  • Zuza

    Opublikowane 19/02/2018

    Odpowiedz

    bardzo fajny pomysł na farsz 🙂 z żółtym serem pierogów jeszcze nie robiłam 🙂 pycha!

  • Emi

    Opublikowane 24/02/2018

    Odpowiedz

    Wyglądają tak, że ślinka cieknie. Z serem pierwszy raz widzę, ale chętnie zrobię i się przekonam, jak smakują 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Restauracja hiszpańska La Iberica ul. Burakowska 5/7

Trafiliśmy tam trochę przez przypadek a trochę przez poszukiwanie nowego miejsca, które otworzyło się w Warszawie. Na Burakowskiej odwiedzaliśmy już...

Zamknij