Makaron z pieczarkami i bakłażanem

Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, z myślą o książce kulinarnej z przepisami na kolacje na ciepło i zimno, które zrobisz w 40 minut. Póki co ze względów czasowych projekt został odłożony na potem, a już stworzone pojawiają się na blogu. Dziś mam dla Was przepis na pyszny makaron w wersji warzywnej. Szczególnie spodoba się tym z was, którzy lubią pieczarki 🙂

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
makaron z szynką parmeńską i oliwkami
makaron z kurczakiem
makaron z pieczarkami
–  penne z szynką parmeńską 
makaron z boczkiem
makaron ze szpinakiem
makaron z polędwicą
makaron z krewetkami
spaghetti aglio oilo
spaghetti bolognese
spaghetti carbonara
spaghetti z krewetkami
makaron z pulpecikami

Makaron z pieczarkami i bakłażanem

Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
– 200 g makaronu typu oricchiette
– pół bakłażana pokrojonego w kostkę
– 1 szklanka posiekanych w plastry pieczarek
– 3 ząbki czosnku
– pół cebuli
– 400 ml passaty pomidorowej
– 1 szklanka wody
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy
– posiekana natka pietruszki

  1. Bakłażana pokrój w niewielką kostkę, umieść w durszlaku i posyp solą. Zostaw na minimum 10 minut aby wyciągnąć trochę wilgoci, jeśli masz czas bakłażan może odciekać nawet 30 minut.
  2. Makaron przygotuj na dużej patelni lub w płaskim garnku. Na oliwie podsmaż ząbek (przeciśnięty przez praskę) czosnku, pół drobno posiekanej cebuli oraz bakłażana. Smaż 3-5 minut aż bakłażan nabierze złotego koloru. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż jeszcze 2 minuty.
  3. Do rondla dodaj makaron, passatę pomidorową, wodę (najlepiej wrzątek), dopraw 1,5 łyżeczką soli i podobną ilością pieprzu. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, w zależności od tego jakiego makaronu użyjesz i jak szybko zrobi się miękki.
  4. Po ugotowaniu ewentualnie dopraw o smaku, dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Makaron z pieczarkami i bakłażanem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Bardzo lubię takie jednogarnkowce, często robię je dzień wcześniej kiedy potrzebuję pysznego i szybkiego obiadu do pracy, który dodatkowo mogę...

Zamknij