To jest idealne danie, jak nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Najpierw krótki proces podsmażania robisz na patelni albo na dwóch patelniach, jeśli masz mniejszą. A później dodajesz sos, szybko podgrzewasz i do piekarnika. I wiesz, co jest w tym najlepsze? Że nie musisz nawet gotować ziemniaków. Wszystko zrobi się razem, a do tego będzie super pyszne!
Lubisz obiady z kurczakiem? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
KURCZAK W SOSIE DIJON
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 6-8 małych ziemniaków, wybierz tyle ile wystarczy dla 2 osób
- 200 g śmietany 18%
- 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 czubate łyżki musztardy dijon
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem z obu stron.
- Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj, jeśli są bardzo brudne. Pokrój w plastry grubości 1,5 – 2 cm i posól.
- Przygotuj jedną dużą lub dwie mniejsze patelnie. Możesz to robić a patelni, którą można zapiekać w piekarniku w kolejnym etapie. Nawet jak jest mniejsza i pierwszy etap zrobisz na 2 patelniach, to później możesz wszystko ułożyć ciaśniej w jednym naczyniu.
- Jeśli smażysz kurczaka i ziemniaki osobno rozdziel masło i oliwę między 2 patelnie. Podsmaż kurczaka i ziemniaki, kurczak musi się zrumienić z obu stron i przestać być surowy, a ziemniaki też zrumienią się nieco podczas smażenia.
- Podgrzej bulion. Do śmietany dodaj musztardę dijon, oraz dodawaj bulion w 2-3 porcjach, mieszając sos, aby stał się jednolity. Zanim dodasz sos na patelnię, którą włożysz do piekarnika, możesz odlać tłuszcz ze smażenia, ale nie jest to konieczne, bo masło z oliwą dadzą dodatkowy smak.
- Wlej na patelnię sos, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Włóż do niego kurczaka, podsmażone ziemniaki, przykryj patelnię arkuszem folii aluminiowej i włóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st C.
- Piecz przez 10 minut, po czym zdejmuj folię aluminiową i piecz przez kolejne 10 minut do zrumienienia.
- Wyjmij całość z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ulubioną sałatką.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Kurczak w sosie dijon
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
12 Review(s) Based on
1 comments
Przepyszne danie, tylko sos nie zgęstniał w piekarniku. Następnym razem dłużej go potrzymam. Zamiast pietruszki dałam szczypiorek. Naprawdę wyszło bardzo dobrze 😀